En ny regel kommer att gälla vid nästa års val till kommunfullmäktige. Det införs en spärr för småpartier. I Ronneby blir spärren två procent. Därmed ser det inte helt ljust ut för Willy Persson i Kristdemokraterna.
Denna nya spärr och vad den kan få för följder i Ronneby beskriver i dag Sune Håkansson som gästskribent i denna blogg.
Han avslöjar dessutom varför Svenska kyrkan har fått extra många medlemmar just nu inför kyrkovalet den 17 september.
Från läktaren
”Det är strax kyrkoval. Även om valdeltagandet brukar vara lågt, kommer åtminstone de partier, som går framåt, att se det hela som en viktig tendens inför de viktiga valen nästa år.
Det har varit ett extra stort inflöde av nya medlemmar i Svenska kyrkan under innevarande år. Min förklaring är att många vill skaffa sig rösträtt inför kyrkovalet. På olika håll har det funnits viss propaganda härför. Gå in i kyrkan, och rösta, har uppmaningen varit.
Det intressanta är att det kan vara gratis att göra så. Gick man in i våras, blir det ingen skatt till kyrkan. Däremot får man rösta vid valet. Går man ut ur kyrkan igen, någon dag efter valet, blir det ingen skatt nästa år heller.
Min gissning är att det blir nya regler framöver. Söker man inträde, så får man inte begära utträde förrän efter ett år.
Kommunvalet
Det gäller en ny regel vid nästa års val till kommunfullmäktige. Det införs en spärr mot småpartier. I Ronneby blir spärren vid två procent,
Vid det senaste valet hade KD 1,61 procent av rösterna. KD behöver 25 procent fler röster i nästa val, om man skall behålla mandatet. Med hänsyn till de vikande opinionssiffrorna på riksnivå, kombinerat med medlemsavhopp på kommunnivå, ser det inte helt ljust ut för Willy Persson.
Förvisso har Willy valmöjligheter. Dels kan han fortsätta vandringen mellan partierna, och Willy torde vara välkommen inom mer än ett parti, ty han har kunskaper och han drar en del extraröster. Dels finns möjligheter till valteknisk samverkan. Naturligtvis kan han hoppas på att KD likväl skall nå de två procenten.
Hade de nya reglerna gällt vid det förra valet, hade sålunda KD inte fått något mandat. Mandatet hade då gått till socialdemokraterna.
Mandatfördelningen är idag 19 mandat för Alliansen, 22 mandat för De rödgröna samt 8 mandat för SD. De rödgröna försökte förvisso få med både Rp och Liberalerna. Båda partierna sade nej. Det räckte inte med att ett av dessa partier sade ja till samarbete. Min tolkning är att när Rp sade nej till samarbete med De rödgröna, så valde Liberalerna samma väg. Man ville tillhöra den ”styrande” sidan.
Förvisso är det så att SD är vågmästare.
Med ett mandat till för De rödgröna, hade dessa ”endast” behövt stöd av Rp ELLER Liberalerna.
Då kunde utfallet blivit annorlunda.”
Sune Håkansson
I Karlskrona gäller regeln att tre procent måste rösta på ett parti, för att man skall få vara med i Kommunfullmäktige. Detta gäller i alla kommuner, som har mer än en valkrets.
KD i Karlskrona hade vid det senaste valet 3,37 procent. Det är farligt nära spärren. Dagens partibyte kan, måhända, förklaras härmed.