Oro i socialdemokratiska led

Antingen är han en duktig politiker eller så kan anledningen till den socialdemokratiska oron i Blekinge bero på att man har allt för få kandidater som kommer upp i hans klass.

Det handlar om Per-Ola Mattsson i Karlshamn. I dag är han ordförande i Hälso- och Sjukvårdsnämnden och där anses han göra ett gott jobb. Han är ung och han är kunnig och påläst. Inte minst resonerar hans partikolleger på detta sätt.

Socialdemokraterna vill gärna ha honom kvar på den posten, men så är han dessutom ”kronprins” i Karlshamn, vilket han har varit i många år nu.

Sven-Åke Svensson har aviserat sin avgång och då faller blickarna på Per-Ola Mattsson som nu står inför ett svårt val.

Han är bosatt i Karlshamn och vill gärna slippa pendlandet med tåget. Dessutom har en titel som kommunalråd en lockande inverkan så klart. Mycket talar också för att inget jordskred kommer att inträffa i Karlshamn vid nästa års val.

Däremot är det betydligt mer osäkert på landstingssidan. Med tanke på vad som hittills har skett med underskott och ifrågasatta satsningar på bl.a. vindkraft sitter den röda majoriteten tämligen löst. Borde i varje fall sitta löst och då är det betydligt lättare för Per-Ola Mattsson att göra sitt val, vilket nu har skrämt upp socialdemokraterna rejält inom landstinget.