I september 2018 lämnade vi, 13 verksamma i Kallinge Museum, in ett medborgarförslag till fullmäktige i Ronneby kommun. Förslagets innebörd framgår av texten nedan och redan nu i maj 2020 har platsen fått en ansiktslyftning som andas framtidstro:
I förslaget gavs en tillbakablick på vad Bredåkra hed en gång har betytt för trakten och inte minst att platsen under åren 1886 – 1902 användes av Blekinge bataljons verksamhet. En minnessten restes på platsen 1923 men denna är sedan många år flyttad till bataljonens gamla skjutvall och används i dag som F 17:s paradplats.
För att vara ett medborgarförslag måste jag säga att ärendet fått en både positiv och ovanligt snabb handläggning. Ärendet antogs av fullmäktige 2018-01-25 och remitterades till kommunstyrelsen för hantering.
I Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-17 framkom att Ronnebys kommunfullmäktige den 30 augusti 2018 tagit beslut om att köpa en del av Bredåkra gård. Vidare framkom att den plats som medborgarförslaget benämner som Bredåkra hed ligger inom det markområde som är föremål för köp.
Vidare är det numera väl känt att markområdet utgör ett större utvecklingsprojekt. Bl a heter det:
”Flygplatsen, både den civila och militära plus ett framtida tågstopp och utveckling av verksamhetsområde måste ingå i planeringen. I kommande planering kan man ta hänsyn till historiska platser. I dag finns inget som säger att man i framtiden inte kommer att renovera Bredåkra hed men planprocessen måste få påbörjas.”
Markområdet som omfattar Bredåkra hed ägs således i dag av Ronneby kommun och det företag som tidigare använde platsen som upplag har nu flyttat sin verksamhet till mark intill XL-bygg.
Platsen är ordentligt uppsnyggad och nu återstår endast mindre rester av upplaget. Därmed ser vi 13 bakom medborgarförslaget med stor optimism på framtiden för att få se Bredåkra hed återställd på ett sätt som på ett värdigt sätt kan påminna om platsens dåtida betydelse. Ronneby kommun har dessutom möjlighet att söka s k återställningsbidrag från staten.
I vår positiva syn på aktuellt markområde innefattas naturligtvis också en mötesplats för den framtida tågtrafiken. Platsen för detta är naturligtvis rakt söder om nuvarande stationsbyggnad för Ronneby Airport.