I onsdags publicerade lokaltidningen Sydöstran en artikel där man i rubriken påstod att – ”Nytt avtal klart för skärgårdskrogar”.
Vidare berättades att krögarna Prajay Purohit och Tom Gustafsson hade vunnit upphandlingen och att dessa ska driva ”Villa Vassen” och Karörestaurangen de tre närmaste åren.
Magnus Graad, chef för tekniska förvaltningen i Ronneby kommun, bekräftade att så är fallet men berättade samtidigt att avtalsdiskussioner fortfarande pågår. Det gäller båttrafiken mellan Karön och Ekenäs, stugbyn på Karön och gästhamnen i Ekenäs.
Ett tämligen märkligt uttalande och förfarande. Antingen har man vunnit upphandlingen utifrån de punkter som har beskrivits i förfrågningsbeskrivningen eller så har man inte. Krögarna har lagt ett bud utifrån det avtalsupplägg som har gällt men så ska man plötsligt börja förhandla.
Är det så att de två krögarna har varit ensamma om att lägga bud på arrendet? Hade det funnits fler intressenter skulle väl dessa i så fall kunna kräva ny anbudsgivning.
Jag känner i varje fall till en företagare som i detta fall skulle vilja förhandla om just stugbyn på Karön och gästhamnsverksamheten vid Ekenäs och Karörestaurangen.
Han skrev bl a i ett mail till näringslivschefen den 29 september så här:
”Föreslagna hyres- och ersättningsnivåer för område 3-5 och 6 (Karö stugby, bryggor för gästhamnsverksamhet och försäljning av drivmedel) samt punkt 6 – trafikering av färjelinjen är orimliga och medför en kraftig förlust även om man skulle räkna med en ökad försäljning.”
Företagaren jämför hyran 120.000 kr/år för en nyrenoverad utbyggd åretruntrestaurang Villa Vassen mot 100.000 kronor i hyra för slitna stugor och bryggor där inga investeringar antyds och som kan ge intäkter i ca 3 månader.
Som det antyddes i artikeln var arrendefrågan redan klar, förutom att antagna budgivare nu förhandlar om fyra viktiga punkter. Om det nu finns ytterligare anbudsgivare, vad säger då dessa om att angivna riktlinjer är förhandlingsbara?! I nu uppkommit läge kan angivna riktvärden i förfrågningsunderlaget inte längre gälla.
För det är väl ändå inte så, tanken svindlar, att dessa viktiga turistpärlor ska läggas ut till absolut lägsta anbudsgivare? Denna gång måste det handla om företagare som brinner för sin verksamhet och har rätt känsla för det lokala och som har en betydande uthållighet.
Avtalet som har upprättats av Ronneby kommun gäller säsongen 2015 och tre år framåt och är indelat i sex delar.
- Restaurang-/butiksverksamhet i Villa Vassen.
- Restaurang-/evenemangsverksamhet i Karörestaurangen.
- Uthyrning av Karö stugby.
- Uthyrning av bryggor för Gästhamnsverksamhet.
- Försäljning av drivmedel.
- Trafikering av färjelinjen Ekenäs/Karön.Ronneby kommun har beslutat i fullmäktige att investera 5 miljoner kronor på att rusta upp Villa Vassen i Ekenäs till åretruntverksamhet.
Av förfrågningsunderlaget framgår följande:
Värt att nämna: sommaren 2014 har varit mycket gynnsam, sommarens entreprenörer fick en sen start, dvs kort tid att marknadsföra de olika verksamheterna.
Karöline: 6 000 passagerare.
Gästhamn: 1 000 gästnätter.
Stugby: 40 gästveckor, beroende av hur säsongen räknas, motsvarar det ca 20 % beläggning.
Försäljning av drivmedel: (diesel) 4 kubikmeter.