Hittaut – hittasaker

Jag har precis lämnat aluminiumstolpen (checkpoints) i den lilla gropen. Jag är en av alla de som älskar hitta- ut- projektet och som älskar att leta checkpoints i naturen. Vi är många nu och vi hittar inte bara ut vi hittar också ett och annat som inte har med orientering att göra.

En cykel mitt i skogen! Den saknar hjul. Sadeln har för länge sedan sett sina bästa dagar. Styret är tufft men otidsenligt. Kedjeskyddet är kvar, nästan blänker mot den brunrostiga ramen där den ligger med lite junigrönt gräs som bakgrund.

Jag stannar upp. Betraktar järnskelettet, nästan som en installation. Hur hamnade den här, mitt ute i skogen? Vad hände? Blev mannen, mest troligt eftersom cykeln har ram, överfallen när han en sen kväll kom cyklande på den mörka och smala skogsvägen?

Eller var det ett hett kärleksmöte som slutade på detta dramatiska sätt? Cykeln var kanske omodern redan då och han gömde den i skogen före mötet. Kärleken tog överhand och han glömde den helt enkelt. Han bytte cykel mot kärleken.

Han var kanske bärplockare som irrade runt och glömde vart han hade ställt cykeln. Sådant händer.

Han kan ha fått punktering på båda däcken. Gett sig av för att laga slangen. Glömde sedan bort hela alltet. Skaffade ny cykel. Glömt och gömt.

Det måste ha varit mörkt på den ensliga skogsvägen. Han saknade kanske lampa på cykeln och körde vilse. Blev trött på cykeln. Slängde den och vandrade vidare.

Eller blev han överfallen? Cyklar kunde förr i tiden vara riktiga dyrgripar. Man slog ner honom och stal hjulen. När han kvicknade till visste han inte var han var. Han vaknade i den mörka skogsbacken och tog sig hemåt till fots.

Hade det varit nutid hade han valt att cyklande leta hittautkontroller. Så sker i dag. Men nu har man såväl gps som karta och kompass och cykeln är allt för dyr för att glömmas bort i en skogsbacke.

Det är i varje fall ingen orienterare som har lämnat cykeln på det sättet. Orienterare är naturvänner. Det är därför vi älskar att leta nutida checkpoints i en takt och antal som saknar motstycke. Vi är många nu och vi hittar inte bara ut vi hittar också ett och annat som inte har med orientering att göra. Vi hittar ut. Vi hittar och vi hittar rätt.

Håll med om att hitta en nästan sönderrostad cykel mitt i skogen väcker många tankar.

Lev väl och håll avståndet.