Midsommarafton 19 juni 2020

Jag ligger kvar i sängen och tittar ut mot en blå himmel. I söder, över havet, mullrar åskan och förmodligen regnar det också.

Utanför fönstret tar Gladan hjälp av varma uppåtvindar. Hen vingglider i smala cirklar och stannar stundtals upp och övergår till att hovra över något intressant i sädesfältet.

Våra återkommande sommargäster är på plats sedan några veckor tillbaka. Anspråkslösa gäster som nöjer sig med att tillfälligt utnyttja några takpannor som skydd för ungar som ska leva sina första liv här i Sverige innan returresan startar söder ut om ett antal veckor.

Det är dom härliga och snabba flygarna Tornsvalorna jag beskriver. I år tycks de vara fler än vanligt. Deras glädjetjut ligger på en hög tonart och de tycks verkligen njuta av livet.

När jag lite senare intar frukosten blir det i sällskap av vännen hare. Han gillar maskrosor och låter sig väl smaka. Våra blickar möts och han visar numera ingen som helst rädsla. Han kom hit till trädgården redan som liten och nu är han fullvuxen och lever vad jag kan förstå helt bekymmersfritt.

Nu är regnet och åskan sakta på väg öster ifrån. Regnet behövs och det brukar behövas just på midsommarafton.

Allt tycks med andra vara som det alltid brukar förutom att nu i Coronatider är det dagliga uppdateringar om nya Coronafall och fortsatt stigande dödstal, som fortsätter att prägla vår vardag.

Ja, ja, vi bortser för några timmar vad verkligheten gör med oss. Nu firar vi midsommar med blåklint och prästkragar i vacker och sedvanlig kombination. Sill och nubbe bör vi också kunna avnjuta. Det tycker jag att vi har gjort oss förtjänta av.

Glad och God midsommar.