Ledande Ronnebypolitiker SKA skämmas

Jag sa det i vintras och fick då medhåll av BLT:s politiska chefredaktör att det var en provocerande handling av politikerna i Ronneby att kraftigt höja sina arvoden. Den sammanlagda höjningen kostade kommunen ca 2 miljoner kronor. Bl a fick kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, sin lön uppräknad till vad en riksdagspolitiker har, nämligen 66 900 kronor.

Extra allvarligt är att de redan då visste vilket stålbad som väntade kommunen.

För en vecka sedan stod samma Fredriksson i fullmäktiges talarstol och mästrade nämndernas politiker med att upprepa två ord som nu gäller för att rädda kommunen undan ett jätteunderskott – håll budgeten!

Om det tidigare har varit den s k osthyvelmetoden som har gällt är det nu stora slaktkniven som svingas. Först ut av nämnderna att skära rejält i sin verksamhet är utbildningsnämnden. Första larmsignalen kom genom BLT i dag som förkunnade att hela kulturskolan ska läggas ner som ett delresultat av att rädda nämndens stora underskott.

Tidningskoncernens andratidning, Sydöstran, lämnade en lite annorlunda beskrivning av slakten. Stora delar av kulturskolan, nämligen drama, dans och bild får stryka på foten medan flaggskeppet musikskolan ska försöka räddas. Det sistnämnda kan kanske ske med hjälp av en kraftig avgiftshöjning från 300 kronor till 600 kronor!

Utbildningsnämndens moderata ordförande, Åsa Evaldsson, ger sin personliga kommentar till höjningen:

”Det tycker jag inte är mycket pengar.”

Nej, inte för Åsa Evaldsson och hennes nya arvodering men för en ensamstående pappa eller mamma är det mycket pengar. Hur tror Evaldsson det känns för en förälder att tvingas tala om för sitt barn att hen måste glömma en hett efterlängtad musikutbildning.

Däremot ömmar Evaldsson för ensamma föräldrar när det gäller att rädda nattis. Då är anledningen nämligen att en sådan nedläggning skulle drabba en annan verksamhet inom kommunen, dessutom lagstadgad.

Redan nu är det känt att utbildningsnämnden har sagt upp 45 s k stödjande tjänster inom språk, resurspedagoger och andra liknande stödfunktioner i grundskolan.

Man säger det rent ut från allianshåll att det är icke lagstadgad verksamhet som får stryka på foten. Ett illa valt instrument eftersom mjuka verksamheter drabbar just svaga och utsatta extra hårt.

I den två timmar långa debatten i senaste fullmäktige vägrade utbildningsnämndens ordförande att svara på frågan om nämnden genomfört någon konsekvensanalys av sina sparanden. En sådan är naturligtvis ofrånkomlig och borde inte minst vara ett oavvisligt krav från oppositionen i den vidare budgethanteringen.

Märk väl, det som nu föreslås är drastiska nedskärningar men ännu bara förslag som redan i höst dock kan bli till skarpa förslag.

Nu gäller det för ledande politiker att välja bästa tänkbara väg, den väg som ger flest röster i kommande val. De svagaste väljarrösterna brukar vara lättast att välja bort. Ett cyniskt handlande men ändå ofta använt.

Utbildningsnämnden var först ut med slaktkniven, men det slipas knivar även i andra nämnder. Mer kommer. Var så säkra på det. Det blir en tuff höst i Ronneby.

Ev. kommentarer lämnas på bengtbloggen@hotmail.com