Skattehöjning oundviklig för Ronneby

Det väntar tuffa tider för Ronneby. Det framgick med all tydlighet när fullmäktige sammanträdde den 19 juni. När en delårsrapport/tertialbokslut redan i början av året tar drygt två timmar att debattera är illavarslande.

Sune Håkansson, Ronnebypartiet som i dag kommenterar sammanträdet i form av ett ”sommarbrev från läktaren” anser att en skattehöjning är oundviklig för Ronneby. Frågan är om det ens räcker med en krona.

”Det som håller på att ske, skriver Håkansson, är att staten sänker skatten för höginkomsttagarna. Samtidigt tvingas kommunerna höja skatten, till men för låginkomsttagarna.”

Han lyfter också problemet inom utbildningsnämnden som har bestämt att man ska spara sig ur krisen. Man tänker minska med 45 tjänster. Språkresurser, resurspedagoger och andra stödfunktioner ska man också spara på.

”Att man i utbildningsnämnden enats om ett sådant förslag drabbar de svaga på ett grymt sätt, anser Sune Håkansson.

Tag del av hans tankar efter ett omtumlande sammanträde med fullmäktige:

”Junisammanträdet med kommunfullmäktige blev en hetsig tillställning. Till stor del var det ”Alla mot en”. Många tunga politiker anföll sverigedemokraternas Westrup. Angriparna torde ha ansett att det blev en utklassningsseger.

Min egen uppfattning är, och det poängterade jag redan före det att Westrup varit i talarstolen, att invandringen kommer att kosta Ronneby kommun så mycket att den bidrar till att en skattehöjning är oundviklig. Jag betonade att kommunen, och landet, gjort rätt i att ta emot flyktingar, i båda fallen relativt många. Jag menaratt staten hittills någorlunda har betalat invandringens kostnader för Ronneby kommun. Problemet är att sänkta bidrag nu synes vara förestående. Det är då, som det blir allvarliga effekter på en redan kärv ekonomi.
Westrup menade att redan nu har kommunens ekonomi drabbats av invandringen. Inkomsterna bland invandrarna är låg, vilket bidrar till att kommunens skatteintäkter är låga.

Förvisso har Westrup rätt häri. Ronnebyborna har en medelinkomst, som är låga 82 procent av riksmedeltalet. Det är klart sämst i Blekinge, därtill nära nog lägst i landet för kommuner i Ronnebys storlek.

Likväl betyder det inte så mycket för kommunen. Skatteutjämningssystemet utjämnar det mesta. Om det kommer en inflyttare utan inkomst, så blir det ingen skatt. Kommer det in en invånare med en beskattningsbar inkomst på en miljon kronor, blir skatteintäkten ca 220 000 kronor. Samtidigt sjunker statsbidraget. Skillnaden mellan en nolltaxerare och en miljoninkomsttagare är så låg som 11 000 kronor.

Mitt problem är att jag inte kan kontrollera kommunens kostnader för försörjningsstöd. De är inte offentliga på individnivå. Westrup kan ha rätt, men annan information säger att staten står för kostnaderna under tre år.

Det är här jag menar att staten måste ingripa, och betala en kommuns alla kostnader för invandringen, i den mån de kan beräknas, under en längre tid. Statsbidragen torde till vissa delar ha betalat invandrarnas hyror, varigenom Ronnebyhus har sluppit problemet med outhyrda lägenheter.

Det finns ett förslag, som synes komma från centerleden: Låt staten betala kostnaderna för invandringen. Finansiera detta genom att ha kvar värnskatten!

Det, som håller på att ske, är att staten sänker skatten för höginkomsttagarna. Samtidigt tvingas kommunerna höja skatten, till men för låginkomsttagarna.

I debatten nämnde varken vänstersidan eller alliansen de ekonomiska aspekterna för kommunen. Man antydde inte ens att Westrup, eller jag, hade fel.

Min uppfattning är klar: Fullmäktigedebatten visade sverigedemokraternas möjligheter till ett formidabelt segerval nästa gång. Endast staten kan förhindra detta.

Arvsynden Många politiker företräder partier, som ingalunda har något rent förflutet vad gäller främlingsfientlighet, etc. Det finns fortfarande, även i vår kommun, personer som i samband med den rasbiologiska forskningen blev registrerade. Förre talmannen Thage G. Peterson menade i sina memoarer att dessa inte bara måste få en rejäl ursäkt utan också ett rejält skadestånd. Dagens partiföreträdare synes helt vilja glömma fädernas missgärningar.

Skolan.Kommunens mål är att årligen ha ett resultat på 40 miljoner kronor, för att därigenom slippa låna så mycket till investeringarna. Det verkar i år i stället bli ett minus på närmare 30 miljoner kronor. Till en liten del är förklaringen att toppolitikerna gav sig själva en rejäl löneökning.

Skolan redovisar en dyster prognos. Politikerna där talar om att man kan spara sig ur krisen för tillfället. Man skall minska med 45 tjänster. Språkresurser, resurspedagoger och andra stödfunktioner skall man spara på.

Att man i Utbildningsnämnden enas om ett sådant förslag, som på det grymmaste drabbar de svaga, är för mig obegripligt. Ordföranden i nämnden ville inte svara på frågan om det fanns någon konsekvensanalys.

Ordföranden i äldrenämnden menade att vi måste lita på nämndsledamöterna. Det är de, som har kompetensen.

Jag menar att det är nära nog tvärtom. Fullmäktigeledamöterna, liksom väljarna, skall nogsamt syna besluten.

Ljug. Tekniken gör att man numera lätt kan kontrollera vad talarna faktiskt sade. Kommunalrådet menade att det genomgående går bra för Ronneby. ”Mellan 2016 och 2017 skapades 434 nya arbetstillfällen”. Måhända finns det någon konstig statistik, som visar det. Det vanliga sättet är likväl att använda SCB:s siffror för antalet sysselsatta inom kommunen. Enligt den statistiken ökade antalet med 72, den klart sämsta utvecklingen i Blekinge.”

Sune Håkansson

Ev. kommentarer till bengtbloggen@hotmail.com