Ronneby vill bygga sjukhus vid östra infarten

När Ronneby kommun i eftermiddag har kallat till presskonferens vill man tala om att man har en bra alternativ markplats att bygga ett nytt sjukhus på. Det är östra infarten till Ronneby som gäller och detta har kommunen länge planerat.

Man har köpt mark i flera omgångar vilket har tagit sin tid. En av markägarna var aningen svårare att övertyga än övriga men nu är allt klart. Markområdet gränsar till såväl järnvägen som E 22, vilket har varit ett förslag och krav i den utredning som i varje fall Ronny Pettersson har lagt fram men som landstingsledningen tidigt ratade.

Att man nu nått politisk enighet i Ronneby är ingen nyhet, enigheten i frågan har varit betydande sedan valet i fjol. Däremot är det ytterst osäkert hur denna idé som presenteras i eftermiddag ska kunna förverkligas. Beslut är redan taget i landstingets fullmäktige och det som avgjorde var att såväl Miljöpartiet som vänstern vek ner sig och gjorde helt om mot vad man lovat i valrörelsen.

Sjukhus

Blekinges samlade politiska kraft måste visa att man tänker modernt och framsynt, inte minst för att möta allt högre miljökrav. Att ett nytt sjukhus blir många miljarder billigare och mer ändamålsenligt för patienter och sjukhuspersonal har landstingets politiker blundat för.

Vi i lobbyistgruppen som har arbetat med frågan i två år för ett nytt sjukhus i Blekinge välkomnar naturligtvis eftermiddagens utspel men det kan vara för sent. Den politiska enigheten på länsplanet är en helt annan sak än att nå samma enighet lokalt.

Hur som helst – markområdet är inköpt nu återstår att se om det kan komma till användning också.