Pinsamt politiskt spel om sjukvården

Ledande landstingspolitiker spelar nu högt och slösaktigt när det gäller den framtida sjukvården i Blekinge. Några partier vill gärna syna men ännu har inte alla kort kommit på bordet. Det man spelar om är en fortsatt politisk makt och den finns bakom hörnet redan nästa år.

Insatsen handlar om miljarder och det är vi Blekingar som blir betalningsskyldiga hur pengarna än kommer att användas. Är det så vi vill att våra pengar ska användas, att  tvingas invänta resultatet av ett lotteri av storformat?

Det är så här det känns för oss som står utanför politiken och tvingas åse att vänstermajoriteten nu förstärkt med Kristdemokrater vill lappa och laga två för länge sedan utdömda sjukhus i Karlskrona respektive Karlshamn.

Vid landstingsstyrelsens sammanträde på måndagen erkände landstingsdirektör Peter Lilja att hans utredning om den framtida sjukvården inte är komplett. Ändå kan han utan att rodna råda beslutande politiker att stanna vid det gamla och underkända och rata ett nytt sjukhus. Och det gör han utan några som helst kalkyler.

Vid måndagens sammanträde krävde vänstern mer och bättre underlag för ett nytt sjukhus. Av detta har jag inte sett ett spår om i lokalpressen. Däremot att den borgerliga alliansen i landstinget är splittrad när KD nu gör gemensam sak med vänstersidan att skjuta till ytterligare 40 miljoner.

Moderaterna och centern begärde vid samma möte att man borde samla till en hearing om den framtida sjukvården. Vid denna skulle avdelningschefer, politiker, utredare och direktion krävas på öppna redovisningar. Naturligtvis avslogs denna begäran och jag tror inte att vi kan förvänta oss någon förändring när landstingsfullmäktige ska behandla frågan senare i denna månad.

– Socialdemokraterna har redan bestämt sig. Politik är helt sjukt. Det är miljoner som blekingeborna får betala för att de ska vinna valet.

Så skriver en borgerlig politiker i ett mail till en annan borgerlig politiker när måndagens sammanträde sammanfattas.

Det har fällts många kritiska kommentarer till Peter Liljas beslut att förorda metoden lappa och laga istället för att bygga nytt och miljövänligt för en framtida sjukvård. Ganska snabbt fälldes kommentaren – Peter Liljas utredning är ett beställningsjobb från vänsterfalangen.

Sådana kommentarer får snabbt näring, inte minst av förlorande sida, men i detta fall med landstinget Blekinge har påståendet mer substans än vad man först kan ana.

Socialdemokraterna med viss vänsterhjälp har styrt detta landsting så länge att administration, och då menar jag ledande tjänstemän, har växt samman på ett sätt som inte är fruktbart. Var går gränsen mellan tjänstemän och politiker? I Blekinge är den gränsen för länge sedan bortsopad. Vi har inga tjänstemän som vågar eller kan driva en linje som går på tvärs med den politiska, trots att ekonomiska vardagen kräver detta.

En hearing med alla korten på bordet är naturligtvis det enda raka för en trovärdig behandling av alla miljarder som erfordras. För detta riskerar jag nu säkert att få en borgerlig stämpel i pannan, men den risken pallar jag.

5 svar på ”Pinsamt politiskt spel om sjukvården

 1. Tack för inlägg Kalle Sandström, Petronella Petersson och Peter Stevrin. Till Petronella vill jag säga att för bloggare finns inga regelverk. Därmed kan inget i denna blogg upphöjas till märkligheter. Nytt inlägg om den framtida sjukvården kommer ganska omgående.

 2. Frågan om Blekingesjukhuset är för viktig för att hanteras av en liten grupp politiker. Här handlar det som miljarder av skattebetalarnas pengar, som döljs i ett politiskt spel om vem som ska vinna valet 2014 och styra 4 år framöver.

  Nu är det så att sjukhusfrågan leder minst 30 år framåt i tiden. De båda sjukhusen är ca 40 år gamla och en fortlöpande upprustning innebär att delar av sjukhusen kommer att vara 80 år gamla. Tänk vilken kvalitet, som dessa sjukhus har då vad avser energiåtgång (kostnader), arbetsmiljö, patientsäkerhet etc. Ställ detta mot det billigare alternativet att bygga ett nytt sjukhus mitt i Blekinge. Detta handlar i princip inte om transportsträckor några minuter hit eller dit. Det handlar om helt andra saker – att ge kvalificerad vård till patienterna i en modern och patientsäker miljö.

  Det är svårt att förstå att majoriteten i Landstinget är emot detta. Detta är egentligen inte en kostnadsfråga, som det har framställts. Detta är ett billigare alternativ, än att behålla de gamla sjukhusen. Detta är inte första gången som man varit tvungen att lämna gamla lokaler inom sjukvården. Frågan är också vad vi lämnar och vad vi bygger nytt till kommande generationer. Lägg ner det gamla och bygg nytt!

 3. Det finns två alternativ:

  1. Ett politiskt och dyrt alternativ; behåll de båda sjukhusen och fortlöpande upprustning.
  2. Ett ekonomiskt och billigt alternativ; bygg ett nytt sjukhus mitt i Blekinge.

 4. Märkligt beteende att hänvisa till vad en borgerlig politiker, jag, skriver i mail till en annan borgerlig politiker.
  Vill du veta vad jag tycker är du välkommen att höra av dig så slipper du kika över axeln på andra.

 5. Påståendet att en begäran om hearing avslogs av landstingsstyrelsen är falskt. Det lämnades nämligen aldrig något sådant förslag. I stället meddelades att m och c skickat ett ”öppet brev” till landstingsdirektören med en begäran att HAN ska anordna en hearing. Ett märkligt förfarande. Rapporten har lämnats och nu är det landstingsstyrelsen som hanterar frågan.
  Jag markerade under sammanträdet att jag som ordförande ser det som väsentligt att alla ska känna att de har ett underlag som man kan fatta beslut ifrån. Då kan det naturligtvis begäras fördjupningar och kompletteringar. Antingen med sakkunniga i diskussioner i partigrupperna (som en del väljer) eller i form av hearing eller på annat sätt.
  Dock kan naturligtvis inte alla detaljfrågor redas ut. Hur vi än vänder och vrider så kommer det att finnas osäkra faktorer när vi fattar beslut om framtidsinriktningen. Och jag vill nog ifrågasätta om det inte är så att några skjuter ”oklarhetsdiskussionerna” framför sig för att undvika att fatta beslut. Det har ju redan flaggats för detta i media. Ett tecken på mycket dåligt politiskt ledarskap tycker jag.
  Avslutningsvis. Påståendet att det inte finns ”några som helst ekonomiska kalkyler” i rapporten är också falskt. Och oförskämt mot landstingsdirektören.
  Frågan som måste ställas är ju om det är ekonomiskt rimligt och finansiellt möjligt att planera för ett helt nytt sjukhus. Om det så är i en helt ny anläggning eller i helt nya byggnader i nuvarande två anläggningar? Jag tror vi närmar oss svaret i rask takt.

Kommentarer är stängda.