Mäktig konst med enkla medel

Klockan närmar sig 13. Ett sent sommarregn faller över Bromölla. Människor hukar under paraplyer på sin väg in till Ifö Centers konsthall.

Vi hänvisas en trappa upp till andra våningen. Det ska bli vernissage och vi ska få stifta bekantskap med Sebastian Blomqvist, konstnär som vuxit upp i Karlshamn.

Rör ej konstverken förkunnar en liten skylt vid dom sista trappstegen före utställningsplatsen. En vacker häst, stor och blänkande vit som gjord i marmor är det första som min blick fastnar på. Man vill naturligtvis röra det förbjudna. Jag vill känna på den vackra ytan. Jag förblir laglydig men vill ändå veta om det verkligen är marmor.

Tvivlet infinner sig när jag tittar under den vackra hästen. Den bärs upp av tunna wellpappsbitar. Strax intill avslöjar konstnären i full skala hur han byggt upp konstverket från grunden. Wellpapp och kartong, tidningspapper, gips och krita och med en enastående kunskap och skicklighet och en uthållighet som naturligtvis imponerar.

Sebastian Blomqvist berättar om enkelheten för att framställa det mäktiga:

”Wellpapp är billigt, ofta gratis, tidningspapper likaså och naturligtvis behövs en limpistol. Gips och krita och i slutskedet för att få en vacker blank yta till hästen har jag använt sandpapper och stålull.”

Han är utbildad modedesigner vilket kanske inte var alldeles överraskande när han berättar att hans farmor var skräddare i Karlshamn. Men varför byta textil mot kartongpapper?

”Att vara konstnär inom textil och modedesign innebär att du bara blir en av många i en sammanhållen process. Jag vill vara ensam och kunna bestämma över min egen konstframställan”, är hans eftertänksamma förklaring som är lätt att bejaka efter att ha lyssnat till hans livsfilosofi.

Det magnifika monumentet i bakgrunden naturligtvis också tillskapat av wellpapp.

Sebastian Blomqvist är stipendiat i IFÖ Centers AIR2-program 2019 och har stor arbetsyta till sitt förfogande i de gamla och övergivna industrilokalerna som ligger vägg i vägg med Sparbankshallen där hans konst nu visas fram till 2 oktober.

Publikintresset var mycket stort och engagerat och efter att Sebastian avslutet presentationen uttryckte många sin uppskattning och var stolta över vad han hittills har presterat på sin hemmaarena.