Ronneby kommun ”krigshetsar”

Ronneby kommuns säkerhetssamordnare, Per Drysén, ”krigshetsar” i dag med hjälp av lokaltidningen Sydöstran. Dessutom hakade Radio Blekinge på och gav plats för en liveversion av vad Drysén redan sagt i tidningen.

Hade det i dag varit vår och första april istället för den 20 augusti 2019 hade säkert många skrattat åt det man fick läsa. Nu bjuder kommunala tjänstemannen i stället på uppgifter som går ut på ”ett förändrat omvärldsläge, där Sverige är särskilt utsatt i Östersjöområdet, nu tvingar Ronneby kommun att tänka om.”

”Vi ser ett behov av att förbereda oss inför höjd beredskap och exempelvis krig. Vi måste få klart för oss var vi ska sätta oss (kommunledningen, mitt förtydligande) om bomberna skulle falla över flygplatsen i Kallinge”, säger Drysén till tidningen.

Naturligtvis kan sådana uppgifter skrämma upp allmänheten när en ansvarig tjänsteman ansvarig för kommunens säkerhet arbetar utifrån att bomber kan börja falla när som helst.

Av artikeln framgår att det är en uppfräschad ledningscentral i något lämpligt berg som man nu är i behov av. Om initiativet har politisk avsändare är obekant men det sägs att det ännu inte finns några politiska beslut om nödvändiga investeringar.

Man sneglar på ett redan färdigandvänt och avvecklat bergrum bakom räddningskåren i centrala Ronneby. Ledningscentralen i det berget var till för just kommunens ledning och var byggt för att med dåtidens krav klara en atombomb fälld mot marinen i Karlskrona. Man räknade vid den tidpunkten med att en atombomb mot F 17 inte skulle vara fiendens strategi eftersom vetskapen fanns att inga flygplan skulle finnas kvar på flottiljens område vid ett eventuellt skarpt läge.

Jag är en av få som haft förmånen att besöka bergrummet för en intressant upplevelse. Men efter att säkerhetskraven skärpts och det konstaterats att bergrummet saknar nödutgång har de publika besöken stoppats.

Det betydde att Sydöstrans reporter i dag inte kunde visa några bilder från bergets insida. Dom bjuder jag därför mina läsare av bloggen att studera. Håll till godo.

En av bilderna i ledningscentralen är extra intressant eftersom den klart och tydligt visar varifrån fienden skulle komma. Den bilden har sedan 1950-talet inte förändrats.

Det har onekligen hänt en del på teknikområdet sedan 1950-talet.