Sd ökade mest i Ronneby och Sölvesborg

På kommunal nivå ökade Sd mest i Ronneby och Sölvesborg vilket bör mana till eftertanke inför valet nästa år. Ändå gick det sämre för Sd än vad många hade befarat.

Så sammanfattar Sune Håkansson söndagens kyrkoval.

KYRKOVALET I BLEKINGE

”Det är riskabelt att dra några slutsatser från kyrkovalet. Samtidigt är det tveksamt att helt förbigå siffrorna. Det bör finnas ett visst samband mellan hur man röstar i kyrkovalet och hur man skulle rösta i, exempelvis, valet till kommunfullmäktige.

Det gick bra för Sverigedemokraterna. Likväl gick det inte så bra, som en del hade fruktat. På kommunnivå är Sverigedemokraterna starkast i Sölvesborg och i Ronneby kommuner, i båda fallen över 17 procent. Resultatet manar till eftertanke för de andra partierna. I Karlskrona röstade kringsvid 12 procent på SD. I Olofström, liksom i Karlshamn, valde man att inte ställa upp.

På församlingsnivå var SD störst i Mjällby, med nära 22 procent.

Socialdemokraterna gjorde ett bra val. I exempelvis Ronneby pastorat ökade man röstandelen från 31 till 32 procent. Innebörden är att alla SD:s 17 procent togs från övriga partier.

Centerpartiet gjorde ett svagt val, i synnerhet i förhållande till opinionsmätningarna på riksnivå. I Ronneby blev fallet från 36 till 27 procent. Likväl torde C behålla platsen som ordförande i kyrkorådet, även om S nu är största parti, eller nomineringsgrupp som det kallas i kyrkans värld.”

Sune Håkansson

Ett svar på ”Sd ökade mest i Ronneby och Sölvesborg

  1. Nå men väljarströmmarna brukar väl aldrig vara så enkla som du föreslår, dvs att alla SD-röster kommer från övriga partier utom socialdemokraterna. Stämmer ganska dåligt med att många LO-medlemmar lär rösta SD och det tapp som moderaterna fick i opinionsmätningarna efter att man ville börja samarbeta med SD. Jag håller dock med om att det är en tanke som oroar.

Kommentarer är stängda.