Bräkne-Hoby stärker marknadsvärdet

 

DSC03332

I eftermiddags, i vackert och varmt försommarväder, var det dags för invigning i Bräkne-Hoby. Bräknebygden har fått ett önskehus – ett kulturhus som ska rymma Bygd i Samverkans informationscentrum och inte minst kommunens bibliotek.

– I detta hus vill vi skapa ett utökat informationscentrum, ett kulturhus med fokus på Bräkneåns dalgång. Ett föreningshus och en naturlig mötesplats med Ronneby kommun, förkunnade Bräknebygdens ”Borgmästare” Ola Pagels strax innan invigningen.

Bygd i Samverkan har träffat en överenskommelse med Ronneby kommun som innebär fri tillgång till lokaler mot att man håller biblioteket öppet tisdagar 13 – 17.

På nedre botten ska förutom biblioteket också finnas informations- och turistkontor. På övervåningen har det inrättats möteslokaler för föreningsverksamhet och ett konferensrum och fikarum. I nuläget är det SPF Bräkne-Hoby och Bräkne-Hoby Trädgårdsförening som har hittat lokaler i detta hus.

DSC03327

Fritid- och Kulturnämndens ordförande, Nils Ingmar Thorell klippte band och bjöd premiärgästerna att stiga på. Elever från fritidsverksamheten underhöll från balkongen i bibliotekslokalen varifrån även talen hölls. Man kan verkligen med fog påstå att ”Borgmästare Pagels” tittade ner på folket och den upplevelsen förstärktes inte minst när det som överraskning avtäcktes ett porträtt av just Ola Pagels, ordförande i Bygd i Samverkan. Titta i Ronnebysalen och du förstår vad jag menar. Där hänger ”borgmästarna” på rad. Porträttet är målat av Heike Tlatik som driver Lilla Köksgården i Röaby.

Den historiska byggnaden har genom åren hyst såväl telegrafstatation som Sparbank och har dessutom utgjort kommunhus när Bräkne-Hoby var landskommun t.o.m 1966.

DSC03329

En trevlig invigning i en aktiv och framåtsträvande kommundel. Vid samlingen underhöll Göte och Göran.

När jag påpekar att man i Bräkne-Hoby nu ytterligare har stärkt sitt marknadsvärde ska du ta del av nedanstående lista på projekt som alla innehåller namnet Bräkne. Men det började redan på 1300-talet då bygden hette Hughby och Huby.

Bräknebygdens Kulturpris (Nyinstiftat och gäller från 2015)

Bräknetrampen                                            DSC03331

Bräknegrisen

Bräkne Byafest

Bräkneleden

Bräknecykeln

Bräkneåns dalgång

På Bräknecykel i Sveriges trädgård (projekt)

Bräknebygden – En bygd i samverkan      DSC03333

Bräknekorgen (Glömt försök?)

Obs! Klicka för större bilder.

 

 

DSC03337

DSC03319