Blekinge i behov av neuroteam

Just nu genomför Neuroförbundet en riksomfattande kampanj för att förmå landstingen att inrätta speciella neuroteam. Även Blekinge deltar i kampen och samlar nu namnunderskrifter som ska överlämnas till Christel Friskopp, s, ordförande i nämnden för Blekingesjukhuset.

” Vi vill att alla i Sverige som har en neurologisk diagnos (MS, ALS, Parkinson m fl), får tillgång till ett multidiciplinärt team (Neuroteam, MS-team, epilepsiteam, stroketeam etc).”, säger Billy Lannér, ordförande i neuroförbundets blekingeavdelning.

De patienter som har tillgång till ett neuroteam upplever sin livssituation och sina vårdkontakter mera positiva än de som inte har det och komplexa sjukdomstillstånd och livssituationer hanteras bäst av multidisciplinära specialistteam, enligt Neuroförbundets rapport från 2016 (Neurorapporten 2016 | Patienten och neuroteam).

Namninsamlingen pågår via nätet och på följande sätt informerar kampanjledarna Billy Lannér och Carina Mattisson besökare på Neuroförbundets hemsida:

” Billy: Hej! Så här ser kampanjen ut för Blekinges del. Har du några som du känner som skulle kunna tänkas skriva på digitalt? Hittills har vi fått in 169 namnunderskrifter och fler behövs. Detta handlar ju även om rehabilitering för att bibehålla funktionsförmåga osv.

Tyvärr är det så att människor hamnar mellan stolarna efter en stroke, ms diagnos Als Ep osv. Se den här kampanjen som en början till en opinionsbildning för att möta befolkningens förväntningar och tillgodose patienternas vårdbehov där en god balans måste hållas mellan den politiska viljan och den verksamhetsmässiga förmågan.

Det handlar om att styra kapaciteten till de områden där behoven är som störst. Det krävs både mod och handlingskraft att kunna genomföra nödvändiga åtgärder. Och man måste nog vara beredda på att i vissa lägen prioritera och fokusera på sådant som är allra viktigast.”

”Den här frågan betyder mycket för oss i Neuroförbundet och ju mer stöd vi kan få desto bättre”, säger Billy Lannér.

Här nedan kan du läsa mer om kampanjen. Den finns upplagd på Neuroförbundet Blekinges hemsida och det går att skriva på digitalt där.

https://www.halsokampanj.se/petitions/ett-fungerande-neuroteam-per-lanssjukhus-christel-friskopp-s

500 000 människor i Sverige har en neurologisk diagnos och neurologi är en gren av medicinen som behandlar sjukdomar i hjärnan och övriga nervsystemet (som stroke, epilepsi, multipel skleros, Parkinson, ryggmärgsskada, als och myastenia gravis).