Minnen som bleknat från kriget

”Vår beredskap är god”. Dessa bevingade ord av Sveriges dåvarande statsminister Per Albin Hansson, som uttalades i slutet av augusti 1939 har gått till historien. Främst för att beskrivningen av Sveriges beredskap inte var korrekt, vårt lands militära beredskap var nämligen urusel. Talet sändes i radio för att lugna det svenska folket.

SVT 1 visar i kväll vännen Mats Harryssons film ”Minnen som bleknar”. Medarbetare är också Martin Midander vilka tillsammans omarbetat ett material som spelades in redan under åren 2004 – 2008. Nu inför tv-sändningen har filmen omarbetats med ett antal nya intervjuer.

Fem dagar efter Per Albin Hanssons berömda tal invaderade Tyskland Polen och ytterligare två dagar därefter, den 3 september 1939, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Det andra världskriget var därmed ett faktum.

Det är en dramadokumentär om beredskapstiden i Sverige under andra världskriget. De som mobiliserades under 1939 är idag över 95 år gamla och ger här sina minnen från beredskapsåren. Berättare är professor Kent Zetterberg.

Per Albin Hansson var försvarsminister 1925 då riksdagen tog det historiska beslutet att mer än halvera sveriges försvarsanslag. Ett beslut som man likt i bdag fick anledning att ångra när krigsutbrottet kom 1939. Då togs bl a beslut om att bygga Skånelinjen, en försvarslinje som även kallades Per Albin-linjen. Spåren av den finns än i dag. Bilden ovan tog jag i Höllviken.

Kolla in SVT 1 i kväll 18.30 ”Minnen som bleknar”. En produktion från Blekinge.