God affär för miljöteknik sparka vd

Att sparka och köpa ut chefer brukar vara kostsamt, ofta mycket kostsamt, men kommunala bolaget Miljöteknik i Ronneby kom ganska lindrigt undan. Kontraktet som vd:n Hans Nilsson satt på gällde full lön (ca. 60 000 kr/månaden) fram till pension.

Hans Nilsson är 63 år och det betyder att han haft rätt att lyfta detta två år framåt. Överenskommelsen innebär dock att han lämnar företaget med 15 månadslöner. Skillnaden är att han nu arbetsbefrias och slutar den 28 februari. Om kontraktet skulle ha fullföljts hade han arbetat kvar i bolaget men med andra arbetsuppgifter. Den ordningen ville varken Nilsson eller styrelsen ha och nu sparar bolaget dessutom en dryg halvmiljon.

Varför sparkas då Hans Nilsson som vd? Ja, på den punkten är det svårt att hänga med i svängarna. I dagens Sydöstran säger styrelsens ordförande, Bengt Holm, c, att styrelsen är nöjd med vad den avgående vd:n har uträttat genom åren!!

På en följdfråga svarar Bengt Holm:

”Vi har olika syn på företagets framtida utveckling och ledning”.

När den motsättningen uppstått och hur länge den har funnits framgår inte men när man talar med politiker utanför Miljötekniks styrelse skingras dimman något.

Det sägs att det är debacklet med fiberutbyggnaden och dåliga affärsförbindelser mellan Ronneby kommun och Telenor som är den direkta orsaken till att Hans Nilsson sparkas. Motsättningarna fick stort utrymme i media och naturligtvis vill kommunledningen inte schavottera på ett sådant sätt när man är i full färd med att locka nya företag till kommunen.

En del politiker är mer tydliga i att kommentera kritiken. Håkan Robertsson, 2:e vice ordförande i kommunala bolaget ABRI, skrev i går på Facebook:

”Kan det vara det sömngångarmässiga hanterandet av flera tusen av oss som försökt beställa bredband via Miljöteknik, men aldrig fått teckna avtal? Mycket stora intäkter från fiberanslutningar som gått förlorade.”

Med Bengt Holms kommentar, att man har varit mycket nöjd med Hans Nilsson, framstår det helt klart att det är ägaren och ytterst kommunstyrelsen som har krävt snabba åtgärder. Naturligtvis utanför protokollet.