Sydöstrans ansvar får inte glömmas

När riksmedia nu granskar den påstådda rasismen vid friskolan ”Thorén Framtid” i Ronneby klarnar bilden snabbt. Precis som jag skrev i gårdagens blogginlägg faller alla påståenden samman som ett korthus.

Nu är det tidningen Sydöstrans bristfälliga källkritik som med all rätt sätts i blixtbelysning.

ETC 1

Det är tidningen ETC som i en ledarspalt i dagens tidning tar sig an Ronnebyspektaklet genom Lena Hjort, jurist och klimataktivist. Hon skriver bl a:

”Till exempel hur viktigt det är att kolla upp en bra story och fundera på om det finns flera versioner. Hur lätt det är att köpa en historia som passar ens världsbild och sprida den vidare. Hur snabbt händelser blir svart-vita, de väldigt onda mot de väldigt goda och så alla nyanser som inte får plats i den mediala dramaturgin. Och inte minst kanske hur en sådan diskussion passar rasister som handen i handsken.

Det ska vi väl inte bjuda dem på?”

Hon beskriver också SD-politikern, Tomas Lundbergs ansvar som agerande förälder:

”Men finns det inga rasistiska hundar begravna? Jo, självklart finns föräldrar med sådana sympatier här precis som på andra ställen. Som tar tillfället i akt att driva sin agenda. Särskilt en pappa som är något av en lokal kändis och aktiv i SD har utnyttjat situationen för att göra reklam för sitt parti och sprida allmän dynga.

Expo gör i en artikel en genomgång av hans inlägg på Facebook och det är ingen trevlig läsning. Här beskrivs SD-pappan som den drivande i ”föräldrauppropet” och så framställs det även i SVT där han bjuds in till deras nya debattprogram. Men är han så värst representativ för föräldrarna?”

Du läser Lena Hjorts ledare här:

http://www.etc.se/ledare/darfor-borde-journalister-dubbelkollat-storyn-om-skolan-i-ronneby