Kräver ersättning till PFAS-drabbade

I ett pressmeddelande i dag förklarar PFAS-föreningen vilka ekonomiska krav man nu ställer på försvaret för alla de som har drabbats av giftet. Här är kraven:

”Vi vill att ansvariga ska stå till svars för sitt utsläpp av miljöfarliga ämnen (PFAS m.fl.) som förgiftat både mark, vatten, barn, ungdomar och vuxna!

PFAS-föreningen känner sig mycket svikna och frågande till Åsa Romson och regeringens beslut. Vad är det för miljöminister, tillika miljöpartist som nu nonchalerar de som drabbats av vad hon själv betecknar som ”den största miljöskandalen”?

PFAS-föreningen kommer för sina medlemmar att kräva:

Minst 50 000 kronor för kränkning till varje person med bevis av förhöjda värden av PFAS.

– Minst en kostnadsfri grundlig hälsokontroll årligen, samt uppföljningar om så krävs.

– Fri sjukvård och medicinering för sjukdomar och besvär pga. PFAS förgiftningen.

– Ekonomisk ersättning för den som redan blivit sjuk eller i framtiden kommer drabbas av sjukdom eller besvär pga. PFAS förgiftningen.

– Att det tillskjuts ekonomiska medel för genomförande av opartiskt, omfattande, grundlig och långsiktig forskning.

Det är nu det gäller! Det är nu eller aldrig som gäller och vi vädjar nu till alla er som är drabbade att verkligen seriöst tänka efter före, senare är det försent. Alltså tänk efter nu alla drabbade Kallinge och Ronnebybor om ni tycker att det är okej att vi drabbats av detta och att de ansvariga kommer undan utan ansvar.

För er som vill vara med finns vi gärna där till hjälp att fylla i fullmakt och förklara hur detta ska gå till samt besvara andra frågor runt processen och varför vi driver den mot just försvarsmakten. Det finns en bra förklaring till detta, säger Herman Afzelius ordförande i PFAS-föreningen.

Med vänlig hälsning PFAS-föreningen