Skånsk konst omsätter miljonbelopp

Skånes konstrunda på Österlen blir allt mer mäktig om man ser till vad den omsätter. Siffror visar att enbart såld konst på en vecka uppgår till ca 60 miljoner kronor och då räknas enbart konstnärer som tillhör katalogen för ÖSKG med 139 medlemmar. Mörkertalet är säkert stort då många konstnärer åker snålskjuts på de organiserade.

Konst i denna form påverkar naturligtvis också besöksnäringen med hotell och näringsställen och då växer omsättningen med åtskilligt flera miljoner. Bra, mycket bra för alla parter och allt talar för att denna konstrunda har tagit ett stadigt grepp om oss konst- och livslustare.

IMG_0617 (2)

 

ÖSKG med Tjörnedala Konsthall är en förening för konstnärer och konsthantverkare bosatta i östra Skåne från Kristianstad i norr till Ystad i söder.

För egen del upprättades sedvanligt högkvarter på förnämliga Kastanjelunds Wärdshus med familjen Nordal i Yngsjö.

Denna gång blev det två heldagar med bl a besök hos Karin Bengtsson, Kivik som arbetar med måleri och grafik. Jan Hallström, Brösarp, måleri. Gert Germeraad, Eljaröd, skulptur och teckning, Sofia Callmer, Lillehem, fotografi. Rose-Marie Ovarfordt och Bo Hultén, Kivik, måleri. Irene Trotzig, Lillehem, måleri. Elisabeth Hallström, Brösarp, keramik och blandteknik. Annika Fajersson, Maglehem, måleri och silversmycken. Teresa Rooth, Maglehem, måleri. Anna Örtemo, Lillehem, blandteknik.

En konstrunda på Österlen betyder också ett måstebesök på Bränneriet, det gamla, i Maglehem. Där håller som vanligt storheten Curt Gösta Hillfon hov medan han berättar skrönor och bjuder på måleri, installationer och performance.

IMG_0630

 

Denna gång berättade han om kejsaren som hade beställt ett konstverk av en erkänd konstnär. Efter ett år besöktes konstnären men svaret blev:

– Inte färdig!

Besöken och upprepade frågor hann bli många efter flera års väntan på det beställda konstverket. Vid kejsarens sista besök tog konstnären fram ett ark och med några få, snabba drag var målningen klar.

– Gick det så fort ? Under tiden jag har väntat har du ju gjort flera tusen konstverk.

– Jag måste ju öva för att det till sist ska bli bra!

Den konst som visas upp håller hög klass, enligt sakkunnig bedömare som gjorde mig sällskap.

Den 2 – 3 maj är det Blekinges tur med konstrunda. Vad omsättningen blir här återstår att se, men givetvis är det inte fel att spänna bågen hårt. Blekinge kan också fast i mindre skala.