En nyhetsdag i september 2022

Vissa dagar är det nyhetstorrt och innehållslöst. Inget händer. Visst händer det saker, men resulterar inte i några häftiga rubriker.

Andra dagar tycks allt hända på en gång. För journalisterna blir upplevelsen då som att komma till ett uppdukat julbord som har allt och lite till.

Måndagen den 26 september var en bra dag. Rubriksättarna svettades och log, det fanns liksom ingen hejd på tokigheterna. Förklaringen var att riksdagen hade upprop och denna första arbetsdag överglänste allt som tidigare utspelat sig i riksdagssalen. Rubriken nedan från Aftonbladet sammanfattar väl vad som skedde.

Att utse talman och tre vice talmän är inget att skämta om. Uppdragen har stor prestige med tanke på att talmannen i rang kommer efter kungen och före statsministern.

Men i går var det bus på hög nivå när valen drog ut på tiden. Helt plötsligt fick Centerpartiets toppnamn, Martin Ådahl flera röster utan att vara nominerad, vilket gav upphov till skratt. Ett tilltag som fick en liberal riksdagspolitiker att fördöma tilltaget och likna det vid mobbning i en skolklass eller liknande.

På tal om Liberaler så var Mats Persson försvunnen och det mitt under en pågående röstningsprocess. Naturligtvis filmades den allt för utdragna efterlysningen. I klartext- en liberal vet man aldrig var man har. (Glöm inte ljudet.)

https://twitter.com/i/status/1574483475536789520

Riksdagsledamöterna som denna första dag var ovanligt spralliga och busiga, likt barn som upplever sin första skoldag, innehöll också ett tilltag med rökning på förbjuden plats. Vänsterns partiledare, Nooshi Dadgostar togs på bar gärning genom att händelsen dokumenterades på bild. Dadgostar kommenterade händelsen med fnitter och skratt.

Blekinges nytillskott på riksdagsbänken, Camilla Brunsberg, moderat från Karlskrona, hade också hittat fram och som rubriken förkunnar hade hon dessutom hittat sin bänk. Tänk vad gulligt och bra men så hade hon åkt till huvudstaden redan dagen före uppropet för att just leta efter sin bänk. Duktigt och präktigt! Dessutom resulterade detta i en rubrik i BLT.

På tal om BLT så hade den tidningens lokalredaktion i Ronneby ingen bra dag. Bilden intill visar vad vi läsare i Ronneby fick efter en hel dags journalistjobb. En annons och en sammanfattning av tidigare nyhetsartiklar om en misstänkt barnmisshandel. Inte heller första gången på kort tid som vi i Ronneby drabbas av väldigt korta nyheter. Bättring anbefalls.

Vi avslutar med en luddig rubrik från Sydöstrans nätupplaga i dag.

Vilka Karlshamnsrör åsyftas? Karlshamn har inga intressanta rör lagda på Östersjöns botten och som nu tilldrar sig världens uppmärksamhet. Troligtvis är det Nord Streams gasledningar som åsyftas. Å då blir det genast mer intressant.

Å så i dag tisdag har riksdagen öppnats för ännu ett arbetsår. I år dock utan regeringsförklaring. Arbetet med att försöka snickra samman en sådan pågår. Under tiden blir arbetsuppgifterna för en regering allt fler och svåra. Hur ska det gå för Sverige?