Håkan Hardenberger prisad igen

I dag måste jag få skryta lite. Helt enkelt vara en aning oblekingsk.

Det handlar om mitt kusinbarn. Ja, barn å barn. Han är fullvuxen och han är professor i trumpet och har i åratal återkommande blivit benämnd ”Världens bästa trumpetare” av recensenter runt om i världen.

Han heter Håkan Hardenberger och är professor i trumpet vid Musikhögskolan i Malmö och vid Royal Northern College of Music i Manchester. Dessutom är han ”Artist in Residence vid Philharmonie Dresden.

Håkan Hardenberger vid en av många offentliga framträdanden. Foto: Bengt Mauritzson

Flera av nutidens främsta kompositörer internationellt och i Sverige har specialskrivit verk för Håkan Hardenberger. Googla gärna om du vill veta mer om vad han har presterat genom åren.

I veckan prisades han igen och nu av Malmö Live Konserthus styrelseordförande, Elin Brusewitz, som överlämnade blommor och hedersplakett. Han utsågs därmed till Malmö Symfoniorkesters första hedersartist.

Under prisceremonin östes det lovord över Håkan.

” Sveriges främste instrumentalist någonsin”, var ett omdöme som nämndes vid flera tillfällen.

I går kväll genomförde han sin 34:e konsert med Malmö Symfoniorkester och då som solist.

Han har under alla år haft en speciell anknytning och kärlek till Malmö Symfoniorkester. Det var en av medlemmarna i orkestern, Bo Nilsson, som gav Håkan sitt livs första lektion i att hantera en trumpet. Håkan var då endast 8 år och hade fått en trumpet av pappa.

Håkan Hardenberger har blekingska rötter. Hans morfar, Edvin Olsson (bror till min mor) växte upp i Röaby, Bräkne-Hoby tillsammans med tolv syskon. Hans föräldrar Mona och Åke växte upp i Skåne.

Grattis Håkan till utmärkelsen och ännu en gång framför jag önskemålet att få lyssna till dig här i Blekinge.