SPF Seniorerna kräver äldreminister

”Vi seniorer blir allt fler och vi både vill och kan bidra till samhället med all den erfarenhet som vi bär med oss från ett långt liv. Men då krävs att samhället tar vår kompetens, livssituation och utmaningar på allvar”, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna i ett debattinlägg på SVT Nyheter. Hon fortsätter:

”I våra grannländer har man insett behovet av en renodlad äldreminister. Det har vi inte i Sverige – men det är på tiden att nästa regering tillsätter en sådan.

Idag är två miljoner svenskar, en femtedel av befolkningen, över 65 år. Om tio år väntas åldersgruppen ha ökat med ytterligare 300 000 personer. En stor grupp med omfattande och komplexa utmaningar och möjligheter.”

I nuläget har vi endast en övergångsregering i väntan på hur nästa regering kan komma att se ut. Nuvarande regering har sträckt sig så långt att man tillsatt en utredning som ska se över nuvarande socialtjänstlag som omfattar ca 2 miljoner pensionärer.

Regeringen vill utreda om det inte i själva verket behövs en egen ”äldrelag” för att tillvara de äldres rättigheter.

”Vi vill att utredningen finner en form som ger bästa möjliga förutsättningar för äldre att kunna få leva och bo självständigt under trygga förhållanden,” har äldreminister Lena Hallengren (S) sagt i ett antal intervjuer.

”Äldre bör ha rätt att få en sammanhållen och effektiv vård och omsorg och att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.”

Men nu går SPF Seniorerna ett steg längre i sina framtida krav. På länken nedan kan du tal av Eva Erikssons hela debattinlägg.

https://www.svt.se/opinion/spf-seniorerna-nasta-regering-maste-ha-en-renodlad-aldreminister