Jallais tolkning av Berglings flykt

”Spionerna på SÄPO” är Jallais åttonde bok om Anton Modin och utspelas under senare delen av kalla kriget. Anders Jallai ger sin syn på spionen Stig Berglings flykt 1987, hur den möjliggjordes och varför.

Stig Bergling greps 1979 i Israel och lämnades ut till Sverige där han dömders för grovt spioneri till livstids fängelse. Bergling var vid den tidpunkten Sveriges mest bevakade och isolerade brottsling men lyckades ändå avvika vid en permission 1987.

Det antogs att han flytt till Moskva via Åland, en uppgift som många har tvivlat på genom åren. Oavsett hur verkligheten såg ut återvände Stig Bergling plötsligt frivilligt till Sverige 1994. Han uppgavs vara svårt sjuk och ville vistas sina sista levnadsår på svensk mark. Hans grova brott till trots frigavs Bergling 1997. Han dog 2015, då 78 år.

Mest har det genom åren spekulerats i hur det över huvud taget var möjligt för storspionen Bergling att kunna avvika under en bevakad permission. Anders Jallai ger uttryck för sin teori när han låter sin huvudperson Anton Modin ta sig an spionen för att få honom att avslöja sina svenska medhjälpare.

Gruppen med Modin som ytterst ansvarig får fria tyglar och obegränsade resurser för att få Bergling att tala. De lyckas med sitt uppdrag och Bergling är frispråkig och lämnar ut sina medlöpares namn. Men när dessa högt uppsatta chefer i sin tur ska avslöjas tvingas Modin omvärdera sin syn på det svenska samhället och hur det fungerar. Kan han i och med sin nyvunna kunskap själv ha blivit ett hot mot rikets säkerhet?

Samtidigt upptäcker två fritidsfiskare något i sina nät som gör dem skräckslagna. Fyndet görs inom militärt skyddsområde.