Monet & Friends på Kalmar slott

Ett präktigt dragplåster. Dessutom unikt. På annat sätt kan jag inte beskriva det som nu sker på Kalmar slott och dessutom ända fram till den 5 november.

Det är en digital världsutställning med Claude Monet och hans dåtida vänner. Alla kända för impressionismens genombrott.

Skandaler saknades inte. En av de absolut största dåtida skandalerna orsakade Édouard Manet med verket ”Frukost i det gröna”.

Målningen tillkom 1863 och ställdes ut samma år vid de refuserades salong i Paris där den orsakade skandal.

Utställningen innehåller såväl foton som filmer och tar väl hand om dig som gäst. Det sägs att konsten har sina melodier men här vaggas du dessutom till en skön sommarfrid med hjälp av musikens eget språk.

Monet ville fånga det ogripbara som du naturligtvis får förklarat med hans egna målningar. Men det är inte enbart Monet och Manet som briljerar. Utställningen griper tag och skapar också många tankar på det som vi i dag tar för givet när det gäller stora konstnärskap.

Bara ett exempel – en dag tar den svarta färgen slut! Reaktion och tankar kring det?

Detta är naturligtvis ett måstebesök i en miljö som hjälper till att skapa en helhet. Vi var många en vanlig vardag, men så är det naturligtvis i semestertid när den dåtida världseliten av konstnärer kommer på ett oväntat besök. Ta god tid på dig och njut, njut och tänk på vad god dåtida konst kan förmedla än i dag.