Himlens mörkrum – arbetets slit

Att övergivna fabrikslokaler kan få nytt liv i form av spännande mötesplatser för kulturarbetare inom olika gengrer finns det många exempel på. Inte minst i Ronneby, nämligen Kulturcentrum som är inrymt i före detta Kockums Emaljerverks lokaler. En av sydöstra Sveriges största utställningslokaler.

För några dagar sedan, i en välbehövlig strandpaus, upplevde jag i det böljande landskapet på Österlen två intressanta möten i ”Fabriken” i Bästekille. Lokalen är sparsamt utrymd men förtar ändå inte intresset från utställarna.

I sommar är det två svenska giganters verk som naturligtvis lockar till flitigt besökande, chockvärmen till trots. Fotografen, Jean Hermanson (1938-2012) blev för kort tid sedan presenterad för den svenska allmänheten genom en finstämd dokumentärfilm i SVT. ”Himlens mörkrum” var titeln på filmen som hade producerats av regissören och vännen, Nils Petter Löfstedt.

Det vi fick ta del av i filmen och nu på en välkommen utställning var en livsgärning utförd av Jean Hermanson. Hans svart/vita dokumentation av 1960-talets industriarbetare – ”Arbetets slit”, är ett tidsdokument som redan kunde ha varit glömt om inte vänskap hade uppstått mellan Jean Hermanson och Nils Petter Löfstedt. Den sistnämnde har gjort det till sin livsuppgift att förvalta men också offentliggöra alla de människor som genom åren fångats i vardagens slit i rök, damm och smuts.

I den fabriksmiljö som Jean Hermanson hade valt att skildra är det svart och vitt som gäller. Inget där emellan. En enastående dokumentation som ger kommande generationer svart på vitt hur dåtidens industriarbetares miljö verkligen var.

Skulptören, Barbro Bäckström (1939-1990) behöver däremot ingen närmare presentation. Barbro Bäckström växte upp på Vindö i Stockholms skärgård, utbildade sig till teckningslärare och hade sin debututställning 1965 på Galleri Atheneum i Lund. Hon är känd för sina skulpturer av människokroppen, framför allt för dem som formats av metallduk.

Fabriken i Bästekille hittar du strax väster om Kivik.