Flygsuccé upprepas i Emmaboda

Fjolårets SAAB-träff på Emmaboda flygbana med såväl flyguppvisning som bilträff blev en fullträff och nu ska arrangemanget upprepas men med ett kraftfullt utökat program. Högtiden är inplanerad till den 2 juni 2018.

Förutom ett antal ”SAAB Safir” kommer Blå Johan ”SAAB B17”, enda flygande exemplaret i världen, att visas upp i lufthavet. Enbart dessa rariteter är värt ett besök men det blir också uppvisning med SK 16, SK 60 och som grädde på moset, JAS 39 Gripen.

Även Christen Eagle, YAK-52 eller en 6-grupp Vans blir ögongodis att njuta av. Med andra ord ett riktigt bra startfält. Vid lugnt och bra väder kan det dessutom bli skärmflygning och kanske också fallskärmshoppning.

Inte heller utställningen med SAAB-bilar går av för hackor.

Måste orda lite extra om B 17 ”Blå Johan” (17239). Numera är det ett omhuldat veteranflygplan men inledde sin tid som bombflygplan i flygvapnet. Det blev klart för leverans den 23 juli 1943 hos Saab i Trollhättan. Det provflögs den 27 juli 1943 och om denna gick bra skulle flygplanet flygas till närbelägna F 7 Såtenäs där motorn skulle plockas ur och returneras till Saab för att användas i nästa flygplan. Flygtiden blev 15 minuter.

Först den 16 november 1944 fick 17239 en egen motor och kunde börja sin tid som bombflygplan. Bombplanstiden var över 1954, istället blev det civilregistrerat som måldragare. ”Blå Johan” renoverades av Saab inför företagets 60-årsjubileum 1997 och ägs formellt av Flygvapenmuseum. Därefter har oavlönade entusiaster renoverat flygplanet, vilket skedde 1996-1997. I dag är denna B 17 världens enda flygande exemplar.

Hela historien om 17239 finns väl beskriven i Bo Widfeldts skrift ”SAAB 17 FLYGER IGEN!”.

Vill du uppleva ”Blå Johan” då klickar på följande länk: