Burlesk miljöfest nästan ”laglig”

Jag hade precis bestämt mig för att ta julledigt för att med en viss ansträngning försöka nå den optimala decembernjutningen när Sydöstran larmade om burlesk fest i Ronneby. Kommunal dessutom!

Enligt tidningen hade 115 anställda vid Miljöteknik bjudits på fest för en kostnad av 1 000 kronor per person. Festen arrangerades för att kommunala bolagets nya vd skulle lära känna sina anställda.

I det sammanhanget måste jag erkänna att jag blev en aning fundersam när tidningen berättar att lättklädda kvinnor, ”med tofsar på brösten” varit inbjudna för att lyckliggöra antingen då vd:n eller de anställda.

Mot detta reagerade flera av Ronnebys höga politiker. Nja, kanske inte mot de lättklädda kvinnorna utan mer över kostnaden för julmat och show. Miljötekniks ledning hade nämligen grovt överträtt kommunfullmäktiges beslut som har varit 300 kronor per kommunalt anställd.

Tidningen ställer frågan till kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, moderat:

”Anser du att bolaget i det här fallet har gått över gränsen?”

”Det är helt uppenbart att man har gjort det. Jag står inte bakom detta för fem öre, svarar Fredriksson som annars mest brukar nämna 10 eller 17 öre!

Miljötekniks fest ansågs så allvarligt ha brutit mot klubbade regler att Ronneby kommuns vd, Carl-Martin Lanér, genast flaggade för att han skulle genomföra en granskning av ärendet.

Enligt ett inslag i Radio Blekinge har Lanér nu genomfört sin undersökning. Den visar bland annat att den burleska festen inte alls var så dyr som det rapporterats om. Summan per anställd är nu fastställd till 450 kronor vilket är hela 550 kronor mindre än vad Sydöstran uppgett.

Min kommentar: en utredning till och kostnaden kanske snart är nere i godkända 300 kronor per person för julmat och underhållning.

På tal om lättklädda kvinnor med tofsar på brösten så nämns inget av detta i Lanérs utredning. Inte heller var männens tofsar var placerade. För det fanns väl även manliga aktörer i den burleska showen? Annars var jämställdheten grovt åsidosatt.

Lanér uppger att han inte går vidare med sin utredning. Däremot är han kritisk till att Miljöteknik bjöd in till kick-off i juletid med tanke på kommunens kärva ekonomiska läge. Han verkar inte tycka att det är någon stor sak att merkostnaden ”bara” blev 150 kronor/kuvert.

Men Miljötekniks kunder/skattebetalarna kommer att minnas festen när nästa taxehöjning kommer…men då dj***r.