Tretakt med länets nya regionpolitik

Politiska företrädare har i dagarna valt dans som sitt framtida arbetsverktyg. Varför just i Blekinge, kan man undra. Ämnet väcker både snälla men mest elaka tankar. Inte minst frågor kring dansens hittills obekräftade politiska budskap och påverkan.

Sverigedemokraternas starkaste man, Jimmie Åkesson, ska inom en snar framtid hålla sitt årliga sommartal i Sölvesborg. Som uppvärmare inför talet väljer han att anlita en ”dansbandskung”! Dansbandsartisten Markus Persson.

Några steg längre går dock Moderaterna i Blekinge som har anställt nöjes- och dansbandsprofilen, Thomas Deutgen. Han ska på deltid bli bollplank till regionens moderata grupp. Dessutom ska han bli Moderaternas strateg i valrörelsen 2026.

Som varande bleking har jag i sommar haft anledning att fundera på hur Region Blekinge ska lösa problemet med ett redan nu känt ekonomiskt underskott på drygt 477 miljoner kronor. Lägg därtill att sjuksköterskor på såväl kirurgen som thoraxcentrum beskriver sina arbetsförhållanden som ohållbara.

I tisdags arrangerades ett möte mellan sköterskor och den tillträdande politiska makten. Vad mötet resulterade i är ännu så länge en väl bevarad hemlighet. Lika hemligt är det handlingsprogram som tydligen ska finnas men som hittills inte kunnat offentliggöras.

Det nya trepaktsstyret består av Sd, M och Kd, sistnämnda parti som oväntat hoppade av samarbetet med S och C och försatte Regionen i ett ytterst allvarligt läge när ett starkt samarbete var det som hade varit det mest naturliga.

I detta prekära läge kommer Moderaterna i regionen dragandes med en nöjes- och dansbandsprofil som ska utgöra bollplank för att lösa ett underskott i mångmiljonklassen. Det magiska draget såg jag aldrig komma. Hade det inte varit bättre att presentera ett fullblod inom ekonomiska sfären? En dansbandsprofil ska nu lösa hela rasket, visserligen professionell, som moderata gruppledaren, Sophia Ahlin har betonat. Ja, professionell som presentatör och programledare för dansbandsprogram i radio och tv.

Frågan är dock i vilken takt som underskott och personalproblem ska lösas? Blir det med hjälp av slow foxtrot eller möjligen vals. Det sistnämnda är ju som bekant en pardans som dansas till musik i tretakt! Eller blir det som jag och många andra har skäl att frukta, en bugg som går över styr i baktakt.

Medan vi väntar på att det nya regionstyret ska tillträda och presentera sitt omtalade handlingsprogram kan du lyssna på ”min favoritvals”.

https://youtu.be/op3qTNecmSI