Mycket saknas i Ronnebys magra budget

De fyra budgettomtarna i Ronnebys nya politiska konstellation har lagt sina julklappspaket under granen. I paketen finns vad invånarna kan förvänta sig 2023. Paketen är små och hårda.

Meningen är att innehållet ska klubbas när kommunfullmäktige sammanträder den 21 december. Denna gång blir det ingen långdragen budgetmangling. Budgeten är nämligen säkrad och ointaglig för att använda krigiska termer. När stora satsningar uteblir menar nya makteliten att kriget i Ukraina är anledningen.

Dessutom har man skenande elpriser och inflation att ta hänsyn till, betonar Roger Fredriksson, som fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Att budgeten är fredad hänger samman med att den nya färgmässigt spräckliga kommunledningen har egen majoritet.

Alla fyra bedyrade när budgeten presenterades för lokalpressen att inga hårda ord hade behövt användas, ja, arbetet hade i stället varit nästan för lätt och enkelt. Med andra ord lika enkelt som det sparsamma innehållet.

Vilket av de fyra styrande partierna, M, KD, L och SD har då fått lägga största paketet under granen? Fördelningen är faktiskt ganska jämn bland partierna och man har också lätt kunnat komma överens om att ge socialnämnden en rejäl extra slant. Jämfört med innevarande år får nämnden 21 miljoner extra.

Anna Ekberg, KD och egen företagare i centrum, har fått igenom pengar till centrumfrämjande åtgärder som ska locka folk till stadskärnan. Dessutom ska kommunen svara för evenemang med artister vilket i sin tur ska innebära positiva förutsättningar för butiker och restauranger.

Liberalen Roger Gardell har som vanligt fått pengar till att bygga nya bryggor i skärgården. Dessutom lär det blåsa så till den milda grad att han också har tjatat sig till pengar för att glasa in träterrassen på Villa Vassen i Ekenäs. Detta gör honom dessutom så glad att han har lovat att inte mer pengar ska satsas på turisttåget, som har försökt köra mellan centrum och Brunnsområdet med dåligt resultat. Tåget var nämligen i dåligt begagnat skick redan när det köptes in.

Ska man tro Nicolas Westrup, SD, har hans parti inte fått mycket alls i den nu presenterade budgeten. Han sa till en av tidningarna ”att partiets röda (!) tråd rent ideologiskt inte tar så stor plats. Det vi har drivit är dock redan täckt på riksnivå i Tidöavtalet”, anser han. I så fall tänker han antagligen på svikna vallöften med sänkt bensinskatt och utbetalning av energipengar som skulle ha kommit redan i början av november.

Roger Fredriksson, M, får naturligtvis dela ut det största paketet. Det innehåller en utredning som ska utmynna i att den mat som i dag tillagas med kommunal personal i framtiden ska handhas av privata aktörer. Han lovar dessutom att nutida gatulampor ska bytas till betydligt mer uthålliga LED-lampor. Kostnad för detta 14 miljoner kronor.

Vad säger då oppositionen om nu lagd budget? Har ingen som helst betydelse. Lagd budget ligger, som Roger Fredriksson numera kan säga och därmed inta en bekväm halvsovande ställning i chefsstolen.