Sölvesborg har skyltat om

Ända sedan valet 2018 har Sverigedemokraterna varit stolta över att styra Sölvesborg och har sett det som sitt mäktigaste kommunala styre och som sitt främsta skyltfönster. Inte minst efter årets stora framgångar i valet. Ett resultat som gav eko ut i Europa vilket i sin tur lockade till ett stort antal journalistiska besök och en betydande nyfikenhet.

Men nu har skyltfönstret fått ett annat utseende och innehåll. Det tidigare samstyret har fallit och i dag, fredagen den 21 oktober 2020, är det en ny och tämligen oväntad politisk styrning som gäller. För Blekinge är det en ytterst oväntad lösning.

Nu ska moderater och socialdemokrater samregera med Centerpartiet och SoL-partiet. Det är Moderaterna som har tagit initiativet till samgåendet, något som chockade såväl sverigedemokrater som Kristdemokrater vilka nu tvingas gå i opposition.

När väl chocken lagt sig tidigt på morgonen kom kritiken som på beställning. Louise Erixon anser att konstellationen är ett svek mot väljare som lagt sin röst på antingen Moderaterna eller SoL-partiet som hon menar hade velat ha en fortsättning på samstyret.

I dag har Louise Erixon utvecklat sin kritik till olika massmedier:

”Vi kom aldrig så långt som till förhandlingar. Det handlade mer om moderata företrädares inkomster än politiskt innehåll.”

Jimmie Åkesson har som partiledare uttalat sig till Expressen och är inne på samma linje som Erixon:

”Det går inte att prata om några förhandlingar. Det enda Moderaterna varit intresserade av är att diskutera hur de ska få behålla alla sina välbetalda ordförandeposter”, säger han till tidningen. 

Även LO har på riksplanet och i sociala medier mycket nogsamt utnyttjat dagens överraskande motgång för Sverigedemokraterna.

”Det som nu hänt i Sölvesborg visar på ett tydligt sätt hur svårt det kan vara att samarbeta med Sverigedemokrater. Något som borde få även statsminister Kristersson att tänka till.”

Den presskonferens som hölls i Sölvesborg på fredagen ägnades till stor del åt att kritisera Louise Erixon och hennes ledarskap.

Även på riksplanet handlar det om att skaffa sig makt med alla tänkbara medel. Se bara på den svekdebatt som med all rätt nu drabbar Liberalerna som svalt stora och viktiga politiska ställningstaganden mot att få ministerposter.

Åter till Sölvesborg och vad som ska hända där med ett nytt och oprövat styre. Det vet ingen, varken Socialdemokrater eller Moderater. I dag har man sagt att man ska låsa in sig för att fundera på just ett program för Sölvesborg. Vem som dragit nit- eller vinstlott återstår att se men oavsett så är det en spännande konstellation som har sett dagens ljus. Men ett direkt resultat är redan att Prideflaggan nu kommer att vaja på den kommunala flaggstången. Vilket i sig är en befrielse och självklar framgång.