Övertramp av talman Norlén

Talmannen Andreas Norlén har en helt klanderfri mandatperiod bakom sig, men efter att nyligen ha fått förnyat förtroende har han tydligen drabbats av ett ohämmat glädjerus.

Detta sagt efter att han i dag deltagit i SVT:s Morgonstudio.

Norlén ombads att kommentera moderatledaren Ulf Kristerssons påstående under gårdagen ”att det bara är vissa frågor som behöver justeras och lösas ut”. Norlén var säker på sin sak:

”Sverige är nära en regeringsbildning och under fredagen kommer Ulf Kristersson att ha ett regeringsunderlag färdigt. Utifrån den rapport jag fick, och som stämmer väl överens med det Ulf Kristersson sa i media efteråt, så är min bedömning att det finns väldigt goda förutsättningar för att det här är klart i morgon.”

Talmannens påstående sändes strax efter klockan åtta men redan några timmar senare blev vi genom Expressen påminda om ”vad några frågor som behöver putsas” egentligen innebar.

Då avslöjades att Liberalerna ännu inte kan lova sitt stöd i omröstningen av M-ledaren! Johan Pehrsson upprepade Kristerssons numera uttjatade svar, ” att inget är klart förrän allt är klart.”

Expressen frågade Pehrsson:

”Är det klart att ni kommer ge ert stöd till Ulf Kristersson i en statsministeromröstning?”

Johan Pehrsson svarar:

”Jag hoppas jag kan nå dit”

Jag anser att den annars så klanderfria talmannen gick ett antal steg för långt när han bedömde utgången av en regeringsbildning. Talmannen ska inte gissa eller som Norlén sa i samma intervju:

”Det är bäst att de här samtalen mellan talmannen och regeringspersoner förblir mellan fyra ögon.”

Jo, men då var det redan för sent. Talmannen hade passerat den viktiga gränsen att vara neutral.