30 sekunders slagord och påhopp

Om du stod ut med gårdagens partiledardebatt i tv 4 från start till det bittra slutet är du en person med ett tålamod som är snudd på det obegripliga.

Att bara komma på tanken att sätta gränsen för inlägg till 30 sekunder är redan på förhand dömt att resultera i kaos och obegriplighet. Frågan är dessutom om programmakarna över huvud taget hade ambitionen att hjälpa tittarna att bli klokare på partierna och deras ambitioner för de fyra kommande åren?

Det blev flås, flås, stress, stress och blixtsnabba byten av partiledare. Något som centerns Annie Lööf beskrev i slutet av tillställningen:

”Jag får nästan lite hjärtklappning av tempot här”, fick hon fram men tappade samtidigt viktiga sekunder till motståndarna.

Ett upplägg av det här slaget gynnade varken politiker, publik eller tv-tittare. Det gav endast utrymme till ideliga slagord och naturligtvis utan något som helst djup i den klargörande debatt som i varje fall jag hade förväntat mig.

Hur man efter debatten kunde utse vinnare och förlorare är för mig en gåta. Nu står mitt hopp till SVT:s motsvarande debatt som kommer att äga rum i kväll, fredag, två dagar före valet. Programledarna där har sagt att det ska bli mer utrymme för sakinnehåll och mindre sekundjakt. Måtte dom inte lova för mycket.

Om du ännu en gång, mot förmodan, skulle bli sviken så har du säkert en bestämd åsikt hur du ska agera med röstsedlarna på söndag. Behåll lugnet och tänk. Vad har det parti du röstade på 2018 uträttat? Har dom uträttat vad dom utlovade? Eller stannade det vid ord, ord och åter ord.

Ställ frågan till dig själv: ska jag t ex rösta på en ledande politiker som under mandatperioden inte har bemödat sig om att svara ens på de mest seriösa förslag som kommit i insändarform? Att vara lyhörd inför väljarna är att på allvar bry sig. Att hen i förra valrörelsen tryckte på att alltid vara tillgänglig och att ha dörren öppen låter bra och inbjudande men då har ansvar och tillit brustit och då har du den demokratiska rättigheten att välja ett annat parti, men stanna inte hemma. Då är du en förlorare.

Lycka till på söndag!