Borde vara lätt val för Karlskrona

Snart är det endast den lilla, men röststarka, styrgruppen som vill bygga det stora och otympliga kulturhuset på Karlskrona torg.

Alla tunga instanser säger nej, stopp och belägg!

I torsdags kom det allvarlig kritik från länsstyrelsen genom landshövdingen som framförde kritiska synpunkter på kulturhusets placering och utförande. Men tyngst måste ändå Unescos kritik väga eftersom Karlskrona här spelar med världsarvet som insats.

Den skarpa kritiken från Unesco kom i går fredag och utmynnade i en kraftfull maning till kommunen att nu stoppa den planerade processen. Man anser att planerna inte ska fortsätta med nuvarande form och design. Unesco anser att såväl kommunen som projektgruppen ska backa i processen och helt enkelt börja om från början i planeringsarbetet.

”Den föreslagna designen uppfyller inte kraven för ny ”utfyllnadskonstruktion i den historiska miljön vid torget.”

Synpunkterna och kritiken kan knappast vara mer tydliga. Karlskrona leker med Världsarvets vara eller inte vara om man inte snarast backar och visar förståelse.

Jag är stolt över att få ha ett Världsarv som närmaste granne och vi är säkert många Blekingar som tänker på samma sätt. I Ronneby, min hemkommun, arbetar man idogt för att på bästa sätt bevara och i framtiden visa upp vår historia med såväl Gripshunden som historiska fynd från utgrävningar i Vång intill Johannishus.

Valet står alltså mellan att finnas kvar på Unescos världsarvslista ELLER att låta politiker – mot folkopinionen – bygga monument över sig själva.

En liten prestigefylld grupp med politiker ska inte ensidigt och pompöst få ta detta unika Världsarv ifrån oss. Vill man bygga monument över sin egen förträfflighet finns det andra mer lämpliga platser.

Gör om gör rätt!