Nygamla torget redo för folkfest

Onsdag eftermiddag. Klockan har precis slagit tre. Dom sista maskinerna håller på att avsluta restaureringen av torget i Karlskrona. En liten grushög och några plattor är det enda som återstår av finliret.

Torget badar i sol och för en gångs skull är det ingen nämnvärd vind. Det råder en ovanlig stillhet. Detta märkligt i sig i staden som annars i folkmun benämns ”staden med ständig motvind”. Några flanörer tittar sig omkring medan de sakta tar sig från söder till norr.

Upphöjd över alla tronar Karl XI som har stått där i rök och damm medan gammal historisk gatsten på vissa delar har ersatts med betongrutor. Han ser nöjd och inbjudande ut inför morgondagens folkfest – Lövmarknaden – som har tvingats till två års uppehåll på grund av pandemin.

Strax efter att solen har svingat sig upp ur Östersjön kommer de första knallarna att slå upp sina försäljningsstånd. Allt ska vara klart till klockan 08.00 i morgon torsdag. Torget kommer att under hela dagen vara välfyllt av människor.