Flygplanet SAAB 18 har fyllt 80

I går söndag (19/6 2022) var en viktig bemärkelsedag. Inte för mig, även om vi är årsbarn, men väl för ett ihågkommet och viktigt flygplan på sin tid. Det var svensktillverkat och det mitt under andra världskriget.

Flygplanstypen flög första gången den 19 juni 1942 och den kom efterhand att tillverkas i fyra versioner – B 18 A – B 18 B – S 18 A – T 18 B. Saab tillverkade totalt 245 flygplan. Ett av dessa flygplan flög så sent som i maj 1959, men något plan kom ej att bevaras. Alla förstördes genom olika åtgärder. En stor andel av dom som fanns på F 17 under åren 1947 – 1956 ligger begravda i norra delen av start- och landningsbanan.  Något man kan kalla en masskyrkogård för uttjänta flygplan.

Av de tillverkade 245 planen förlorades inte mindre än 57 genom haverier vilket resulterade i inte mindre än 66 dödsoffer.

På F 17 i Kallinge fanns B 18 A, B 18 B och T 18 B. Den senare versionen var ett flygplan som hade många beväpningsalternativ. Beväpningen var torped, Akan (automatkanon) och raketer.

Eftersom jag mer eller mindre växte upp med denna flygplanstyp kommer jag mycket väl ihåg det lite dova ljud som frambringades av de två propellermotorerna när de dag som kväll i sakta mak tog höjd över stationshuset i Bredåkra. Med andra ord ett tämligen behagligt flygbuller. Det var först efter A 32 Lansens ankomst till F 17 1956 som antalet starter på kvällarna blev fler. Ljudet från reamotorerna var också högre och efter ett tag tvingades min far ur tv-stolen för  att rätta till tavlorna som hamnat snett efter de många starterna.

Jag minns också när vi barn kunde komma riktigt nära Saab 18-planen. Inte minst när flottiljen hade kuppövingar. Då drogs de ut från hangaren och placerades på Bredåkra hed under maskering och i skydd av en tredubblad allé. Träd som fortfarande minner om en gammal militär epok långt före flygplanens ankomst till F 17.

Naturligtvis finns det bra litteratur som beskriver flydda tiders flygplan inom svenskt flygvapen.

Du kan också ta del av en film om detta historiska flygplan.