Eringsboda brunn byter ägare

Det är inte ofta som dansstället Eringsboda brunn byter ägare. Men nu ska det ske.

Nuvarande ägarna Claes Ohlsson och Eva Karlsson säljer anläggningen efter att i 35 år drivit den populära nöjesanläggningen.

Köpare är Filip Mathisson, Sölvesborg och Hendric Laneus från Sturkö i Karlskrona. Detta kunde Blekinge Posten rapportera i dag.

Jag träffade Claes Ohlsson i september i fjol då han hade öppnat upp anläggningen för en större träff med SPF Seniorerna i Blekinge. Anläggningen hade då varit stängd i nästan två år i samband med pandemin som lamslagit all nöjesverksamhet.

Han hade betänkligheter inför framtiden och en annalkande 80-årsdag. Utan inkomster går det inte att driva en anläggning av detta slag.

”Bara utgifter, vilket inte är hållbart i längden”, förklarade Claes Ohlsson som berättade att han visserligen fått viss statlig ersättning för sina utlägg men inte i den utsträckning som hade varit nödvändigt.

Nu har han och Eva Karlsson bestämt sig för att sälja.

Eringsboda brunn har en spännande historia. Dåvarande landstinget ägde under en tid anläggningen innan nöjes- och orkesterledaren Ulrik Wittman köpte anläggningen 1963.  Han byggde om anläggningen och skapade ett danspalats. Premiären var planerad att äga rum våren 1965, men bara fem dagar före premiären brann den nya anläggningen ner.

Det blev för Ulrik Wittman att starta om från början med nystart 1966. Sedan dess är det många dansanta unga och äldre som har glidit fram på det populära dansgolvet.

Jag var anställd på BLT i Ronneby under åren 1969 – 1974 och hade anledning att många gånger besöka Eringsboda brunn. Ulrik Wittman var en mycket kreativ person och arrangerade mycket annat än bara dans. Populärt var t ex återkommande träffar med maskerad.

Foto: Bengt Mauritzon