Sverigedemokrater har dåligt samvete

Sverigedemokraterna i Ronneby, som mestadels brukar stödja alliansens förslag, gör nu plötsligt helt om och vill ändra på en punkt i den klubbade budgeten. Man vill på torsdag (2022-4-28) ställa en enkel fråga om ”Kallebåtens” fortsatta leverne. Politiker har velat ersätta den med M/S Astrid men nu vill Sd att den ska få fortsätta sin trafik mellan Ekenäs och Karön.

Varför denna plötsliga vändning av Sd? Kan det handla om den folkvilja som har blossat upp och där drygt 1 000 väljare kräver att Kallebåten ska få fortsätta sin mångåriga gärning? Kanske är det så. Det är val i höst.

För min del tror jag sanningen är en helt annan. Under 2013 skrev jag ett antal blogginlägg som handlade om just ”Kallebåten”. Den hade körts i tämligen tjock is och fått betydande skador i träskrovet, vilket jag bl. a visade på bilder när den låg på varvet i Saxemara för reparation. Kostnaden var beräknad till 75 000 kronor. Den fick ligga länge på varvet för ingen ville nämligen betala reparationen. Hur det till slut löste sig med ekonomin kommer jag inte ihåg. Om den löstes?

Jag kommer däremot väl ihåg varför ”Kallebåten” hade körts i is. Jo, Sverigedemokraterna hade haft julfest på Karön och blev fraktade tur och retur av den ädla och åldriga båten. Naturligtvis kan inte Sd lastas för skadorna. Det ansvaret måste den skeppare som ansvarade för överfarten ta på sig. Däremot tror jag att Sd nu därför har en extra stark känsla för att båten ska få leva vidare genom att försöka riva upp budgetbeslutet från november i fjol.

Gruppledaren Nicolas Westrup ger indirekt mig rätt i mitt antagande när han i lördagens (2022-4-23) Sydöstran säger följande:

”Jag tycker att vi bör ta en ordentlig diskussion om ”Kallebåten”, den ingår faktiskt i hela konceptet där ute. Och den går att fixa till för framtiden när den ska upp på varv nästa gång.”

När reportern berättar att underhållskostnaderna för träbåten har uppgetts vara höga, svarar Westrup:

” Det kan man ordna genom att plasta upp skrovet till vattenlinjen.”

På den punkten, när det gäller det skadade träskrovet, är Westrup ordentligt uppdaterad och minns det som inträffade på vintern 2013.

”Kallebåten” väcker känslor och det har den gjort åtskilliga gånger genom åren. Två år efter framfarten i isen, 2015, var den ett oerhört viktigt varumärke för Ronneby kommun. I det årets turistbroschyr fanns båten på inte mindre än sex framträdande bilder. Jag skrev om det också men jag tvingades också notera att ”Kallebåten” samtidigt var rena miljöbomben.

Enligt experter utgjorde båten då ingen risk för passagerare men den hade andra problem förutom skadat träskrov. Motorn var i behov av reparation eftersom topplocket var skadat. Detta innebar att ”Kallebåten” på sina turer mellan Ekenäs och Karön släppte ut en icke oansenlig mängd olja i vattnet.

Kommunens politiker och tjänstemän kände till båtens miljöproblem men blundade inför problemet. Det sas att man blundade av ekonomiska skäl. Det gjordes också försök att få dåvarande arrendatorn att köpa en ny båt. Så blev inte fallet och redan då, 2015, började politiker tala om att ersätta ”Kallebåten” med en annan båt men med färre turer. I dag, 2022, heter den lösningen M/S Astrid och den lösningen protesterar nu drygt 1 000 Ronnebybor emot. Man vill ha ”Kallebåten” kvar.

Foto: Bengt Mauritzon

En säker källa berättar att motorn byttes för några år sedan och bör därför vara i tämligen bra kondition. Det som återstår är således skrovets tillstånd efter att ha nyttjats som isbrytare. Det har talats om ständigt behov av länspumpning. Hur som helst, båten med många namn, ”Karöbåten”, ”Karöline” och ”Kallebåten” har inte underhållits på rätt sätt och därför vill nu kommunen enbart ha den i reserv.