Ronneby sparar bort sin själ

Ronneby kommun sparar och gnetar för att få debet och kredit att gå ihop.

Den uppfattningen kan man lätt få när man tar del av politikers spariver och hot om avgiftshöjningar. Men när kommunen senast räknade kassakistans innehåll var överskottet drygt 65 miljoner kronor. Lägg därtill en skattesänkning på 10 öre vilket innebär en onödig inkomstsänkning med nära nog 6 miljoner.

Skattesänkningen skulle, menade alliansen, vara en försäkran om nya röster i höstens val. Men hittills har den mer retat än glatt väljarna. Detta när sparandet blir till en gnetighet som inte har bärkraft eller som saknar genomtänkta strategier.

Karöline har genom åren besökt Saxemaravarvet åtskilliga gånger. Men den funkar. Foto: Bengt Mauritzon

Som nu med det senaste sparobjektet, Karöline som i alla fall har retat upp så många som ca 1 000 skattebetalare. Dom har satt sina namn på en protestlista där kravet är att båten ska sättas in på den gamla vanliga turen som betyder pendling mellan Ekenäs och Karön. Kommunen vill att den endast ska vara reservbåt när krögaren på Karön anser sig behöva den när inte M/S Astrid trafikerar ön.

Nu ska tydligen båten med många namn men med betydligt flera år på nacken bli föremål för en enkel fråga i veckans sammanträde med fullmäktige. Sverigedemokraterna har bytt fot på grund av folkviljan och vill nu att Karöline ska sättas in i trafik på vanligt sätt. Spänningen är olidlig. Hur ska det gå för den lilla kära båten. Ska den bara få ligga och stilla guppa vid kaj eller ska den få tuffa den korta sträckan mellan ön och fastlandet?

Men det finns fler tydliga spår av vad sparandet i Ronneby kommun innebär. Tag del av bilden nedan.

Foto: Bengt Mauritzon

Här brukar det stå en container. Nu står det bara en liten felstavad skylt på samma plats!

Så gjorde militären också på 1960-talet när jag gjorde lumpen. På grund av besparingar fick en cykel ersätta en betydligt kostsammare stridsvagn. Ja, det var tider, besparingstider redan då. Hur som helst hade vi svårt att ta cykeln på allvar. Skulle den vara ersättning för en stridsvagn? Den frammanade mest skratt och flabb.

  Även mindre genomtänkta kommunala besparingar frambringar reaktioner. Dock inga skratt.