Krigsbarn glömmer aldrig hjälpen

Björn Ulvaeus tillsammans med Benny Andersson har med sin musik och texter varit en av Sveriges bästa exportprodukter med sitt ABBA.

På lördagskvällen stod Björn Ulvaeus helt ensam på scenen och utan presentation var hans uppgift att inleda den behjärtansvärda insamlingsgalan ”Hela Sverige skramlar för Ukraina.” Trots tidigare framgångar var detta hans i särklass bästa ordformuleringar med ett starkt fördömande av krigshetsaren Putin. Han sa vad vi alla nu har tänkt om det omänskliga kriget och lidandet i Ukraina som har pågått en dryg månad – ”Eländet beror på en man, en skitstövel.”

Lika fördömande och rak var ärkebiskopen Antje Jackelén som inledde med att säga- ”Människor startar krig, men krig är inte mänskligt.” Hennes avslutning var inte sämre- ”Även diktatorer dör, men de dör sällan i frid.”

En tankeväckande återblick gavs också av Alexander Stubb, f d statsminister i Finland, som berättade om sin far som kom till Sverige som krigsbarn 1944. Han sa – ”Vi i Finland har erfarenhet av rysk aggression, men vi har också starka minnen av stark svensk kärlek. Min far kommer aldrig att glömma det Sverige gav honom. Inte heller glömmer vi att Sverige stod upp för Finland när man skickade 2000 soldater och flygplan till Finland under kriget.”

Med andra ord – barn glömmer inte den som hjälper dem i krig.

Hjärtknipande var också unga sångerskan Maria Sun från Ukraina som aldrig tidigare uppträtt för en så stor publik som nu i Stockholm, 6000 betalande som med stående ovationer tackade för hennes medverkan. Hennes pappa är kvar i Ukraina för att rädda det som återstår av landet.

Galan inbringade drygt 63 miljoner kronor med hjälp av ett 30-tal ideellt arbetande artister, musiker och inte minst flitigt arbetande tekniker. Sverige står starkt i ett aldrig tidigare så enat Europa. Ukrainska folkets framtid är lika mycket vår sak.