”Blekinge – det är här man ska bo”

Vilken tur att det finns aningslösa människor som drivs av kärlek och envishet. För dom finns inga hinder. Drömmar kan bli kostsamma, men finns slantarna kan inget stoppa ett förverkligande.

Jag tittade på ”Husdrömmar” i SVT i går kväll och blev trött av bara tanken på att vara i Jette Hillevigs ställe. Men det timslånga programmet förmedlar något helt annat. Glöden hos Jette att förverkliga sin högst ovanliga husdröm – att flytta ett hus på 350 kvadratmeter 100 mil, går inte att ta fel på. Hon är förälskad i huset som nu står på plats i Hällevik.

Huset som lät byggas av en träpatron på 1800-talet kostade ”bara” 210 000 kronor. Det skulle rivas på grund av en större industrisatsning och stod i vägen. Tomten i Hällevik har kostat 500 000 kronor medan den långa flytten av huset från Sundsvall till Hällevik i västra Blekinge kostade 2 miljoner kronor.

Nu återstår arbetet med att förankra huset på plats i Hällevik och att få det beboeligt med värme, vatten och annan installation. I fastigheten ska Jette bedriva café. Hon har bl a en bakgrund som kock.

Som du säkert redan har förstått är detta projekt ett av de absolut bästa som har landat i Blekinge. Det blir ett turistiskt dragplåster av jätteformat när det står klart. Naturligtvis har det redan lockat människor till att besöka platsen i Hällevik, men hittills mest av lokalbefolkningen.

Jette Hillevig tittar rakt in i kameran och säger – ”Jag älskar Blekinge. Det är så himla fint. Vi har allt: skog, hav, ängar, ett fantastiskt ljus, nära till Köpenhamn, det är här man ska bo.”

Att uttrycka sin kärlek till landskapet Blekinge på det sättet i ett timslångt program på bästa tänkbara sändningstid kan inte ersättas av reklam med miljonstöd. Till länet och inte minst Sölvesborgs kommun är det bara att framföra ett rungande grattis och naturligtvis ett stort tack till Jette Hillevig som valde just Blekinge som plats för sitt älskade hus.

Nästa säsong återkommer programledarna Gert Wingårdh och Anne Lundberg med en uppföljning. Hur blev det? Inom rimlig tid är 1800-talsvillan i Hällevik det mest kända och populära cafét i Blekinge.