Nu måste positiva tankar ha förtur

I nästan två veckor har Rysslands barbariska krig i Ukraina pågått. Många av städerna bombas så att bara ruiner återstår. Krigsförbrytelserna ökar för varje timme medan oskyldiga människor dör, flyr eller trycks ner i tunnelbanors utrymmen. Ett urskillningslöst dödande för att ett land vill leva i frihet.

Ondskan känns näst intill förlamande. Vi tvingas åse dödandet varje dag och vi kan endast förundras och chockas av att en enda person, Putin, i dag 2022 kan få skapa detta helvete för människor i Ukraina.

Naturligtvis finns det en smärtgräns även för oss som får kriget in i våra hem genom dagslånga rapporter i tv, radio och tidningar. Två år av isolering och pandemi har avlösts av ett totalt obegripligt krig som är nära oss och som kryper djupt in under skinnet och vi försöker förstå, men ger upp. Vi kan endast ställa upp och i någon mån försöka sträcka ut en hjälpande hand. Det är många som gör enastående insatser och det i vetskapen att ingen i Europa längre kan känna sig riktigt säker. Det kallas det nya Europa. Ja, kanske t o m det framtida osäkra Europa. Vad vet vi om vad som väntar?

I all denna bedrövelse måste vi också tänka positiva tankar. Och – plötsligt, i all bedrövelse, händer det…

Armand Duplantis glider över ribban som ligger på en höjd som ingen tidigare har klarat. Duplantis har försökt i två år att nå höjden och nu är det klart. Han slog sitt eget världsrekord från 2020 som då var 6,18. Som vanligt, vill jag säga, är det idrotten som kommer med de gladaste nyheterna.

Jag måste också berätta om en lokal och synnerligen positiv händelse. Den får i varje fall mig att bli extra varm om hjärtat. Det handlar om Sten-Åke Petersson som tidigt valde att gynna orienteringssporten som aktiv utövare och inte minst som ledarkraft.

Ni kanske har läst eller hört talas om att det årligen delas ut ett Skogsvandrarstipendium. Det fanns för några veckor sedan en liten notis i lokaltidningen som berättade om årets utdelning. Priset som består av ett diplom och 5 000 kronor tilldelades i år Håkan Lindberg, OK Vilse, för sina insatser som markkontaktman i regionen.

Stipendiet ska minna om Blekinges första orienteringsklubb Skogsvandrarna i Kallinge som bildades 1934 och lades ner 2010.

Flera gynnare tillför årligen slantar till stipendiet men dessa insatser täcker inte den årliga prissumman. Det är här Sten-Åkes arbete och insats kommer in för att täcka upp en årlig brist. Han har genom åren snickrat fågelholkar och fågelbord så till den grad att han nu har nått ca 100 000 kronor! En storartad summa inbringad av ett helhjärtat ideellt arbete för en god sak och orienteringssportens bästa i Blekinge.

Som i många andra fall är hans insats föga uppmärksammad och uppskattningen är tämligen tystlåten.

För några dagar sedan fyllde Sten-Åke 85 år. Vi ett antal grånade stigfinnare med Skogsvandrarförflutet uppvaktade med en blomsterbukett som ett tack från vår sida. Sten-Åke å sin sida fortsätter att snickra med fåglarnas bästa som mål. Fågelholkarna är populära långt utanför Blekinges gränser. Ett stort antal har t o m exporterats till övriga Europa.

Sten-Åke Petersson blev medlem i Skogsvandrarna 1978. Han valdes till ordförande 1991 och förblev klubbens ordförande ändra fram till klubbslutet 2010.

Tack för din insats Sten-Åke och tack för att jag fick skänka ditt arbete en tanke i stället för den annars dagliga krigsdosen.