Rysk invasion gav mig nytt ord i dag

Jag tog del av Olof Ehrenkronas välskrivna och tänkvärda ledare i dagens (2022-02-23) Svenska Dagbladet. Den behandlar ryska invasionen av Ukraina där han bl. a skriver:

”Sanktionerna kommer att trappas upp gradvis som svar på fortsatt aggression. Redan tidigt på tisdagen avbröt Tyskland prövningen av gasledningen Nord Stream 2. Men sanktioner kommer inte att vara den största kostnaden för Putins regim. Den uppstår som en konsekvens av Rysslands isolering och att det fria Europa bryter sig loss från beroendet av Rysslands energi och råvaror.

I den delen har Putin redan korsat den röda linjen. Han har visat sina verkliga ambitioner: omvärldens underkastelse under ett syndikat av kleptokrater och lönnmördare. Det är ambitioner som inte kommer att uppfyllas. Om detta kan Vladimir Putin vara alldeles säker.”

När jag slår upp ordet kleptokrati blir bilden klar och tydlig:

Kleptokrati av klepto- och -krati (”stöldstyre”) är en stat som regeras av personer som utnyttjar regeringens möjligheter, naturresurser och folket för personlig vinning, ett statsskick där staten leds av ”tjuvar”. Det kan också användas mera allmänt för stater som är korrumperade. Jämför statsorganiserad brottslighet och tjuvar i lagen. Rysslands ledare Putin är historiens mest framgångsrika kleptokrat med en uppskattad förmögenhet på omkring 200–300 miljarder USD.”