Högst ovanlig utmaning inom S

Det är valår vilket inte minst märktes i gårdagens partiledardebatt i tv 4. En spänstig debatt med ett bra upplägg med frågor om elpris, kärnkraft, gängkriminalitet och utsatta områden. Men några allvarligt menade lösningar på problemen gick dock inte att finna. Intressant också med en ny statsminister som varken skakade på huvudet eller skrattade åt sina motståndare.

Att Annie Lööf efter debatten mest fick frågor från politiska reportrar om hon var gravid, är naturligtvis ett bottennapp av grövsta slag. Hon dementerar i dag kraftfullt på sociala medier att hon är gravid. Hon kan inte heller i framtiden bli gravid eftersom hon för ett antal år sedan genomgick svåra operationer, uppger hon.

Även lokalt här i Blekinge har valarbetet fått en ytterst ovanlig start. Mig veterligt har jag aldrig tidigare upplevt att en socialdemokrat helt öppet utmanat en partikamrat på det sätt som Peter Jeppsson, Sölvesborg nu gör. Till SVT Blekingenytt säger han helt öppet att han vill utmana just Magnus Manhammar, Karlskrona.

Hans markering blir än mer utstuderad eftersom han betonar att det inte är partikollegan Heléne Björklunds plats som han är ute efter. Nej, det är Manhammar som ska ut från riksdagen, anser Jeppsson.

Än mer ovanligt i det ovanliga är ändå att det är Socialdemokraterna i Karlskrona som har nominerat Peter Jeppsson från Sölvesborg!

Peter Jeppsson sitter i dag inte i riksdagen. Han lämnade riksdagen 2018 för att återvända till sitt arbete som sjöofficer. Han var riksdagsledamot under åren 2006 – 2018 och hade flera tunga uppdrag. Bl. a passande nog ordinarie ledamot i försvarsutskottet från 2009 till 2018. Dessförinnan var han suppleant i samma utskott.

Magnus Manhammar väger lätt i jämförelse med Jeppsson. När detta mandatår löper ut har han avverkat 8 år i riksdagen.

När den ytterst ovanliga utmaningen nu har nått offentligheten har också ledande politiker inom Socialdemokraterna i Karlskrona lämnat uppgifter som inte gynnar Manhammar. Bl a uppges att ”Manhammar på senare tid ägnat sig åt ett maktspel för att gynna sig själv.” Även ett sådant uttalande är ytterst ovanligt inom socialdemokratin. Sådan allvarlig kritik har tidigare stannat innanför tjocka väggar.

Men visst gör Peter Jeppsson rätt. Det handlar inte minst om trovärdighet gentemot väljarna. Vem vill mest för samhällets bästa? Men givetvis blir det ytterst svårt för s-märkta politiker i Karlskrona att kunna svälja förtreten om nu årets valrörelse kommer att utfalla så att Sölvesborg kanske får två kandidater in i riksdagen. Eller skåpar Jeppsson ut även Björklund av bara farten?

Hur som helst, valrörelsen i Blekinge har fått en kanonstart.