Sd faller på eget grepp i Ronneby

Det är inte ofta jag får skratta åt ett nyhetsinslag. Dessbättre. Men i går kväll (19 januari) infann sig skrattet och jag ler fortfarande inombords. Inslaget sändes i SVT Blekingenytt.

Sverigedemokraterna i Ronneby var stolta som tuppar. Dom hade kläckt årets bästa idé, tyckte partiet och lanserade den stort och brett i media. Dom har ansökt om att få lägga beslag på alla fredagar i Brunnshallarna mellan klockan 08 – 18. Från nu och fram till valet i höst.

På detta sätt skulle man metodiskt blockera de fredagsböner som Islamiska kulturföreningen tidigare hållit i Brunnshallarna.

Det var ett påstående och en retorisk fråga från reportern Henrik Friberg som fick hela den uppblåsta politiska ballongen att spricka och snabbt bli till en ickefråga.

I inslaget återgavs en intervju med Islamiska föreningen som berättade att man inte längre behöver använda Brunnshallarna för sina fredagsböner. Sedan i höstas har man tillgång till en lokal inomhus.

Mitt skratt infinner sig när reportern frågar Bengt Johansson, sd:

”Hade det inte varit bättre att förlägga er valrörelse till söndagarnas folkfest i Brunnshallarna då loppisen genomförs?”

Svaret blev att just fredagar passar Sd bäst.

Det politiska tilltaget att försöka blockera Islamiska föreningens bönestunder möts nu av kraftiga protester från andra partier i Ronneby.

Magnus Pettersson, s, och oppositionsråd gör onekligen den skarpaste markeringen av alla. Han säger i dagens Sydöstran:

”Att som politiskt parti gå in och hyra, enbart för att blockera någon annans verksamhet, det är bara populism.

Det är samma sak som att borgarna och Sd skulle abonnera Ronneby torg på 1 maj enbart för att blockera arbetarrörelsens firande,” säger Magnus Pettersson och blir ytterligare pedagogiskt tydlig när han säger:

”Det Sverigedemokraterna håller på med, det är Donald Trump-fasoner.”

Jag gillar hans skarpa fördömande och skulle gärna vilja lyssna till fler sådana knivskarpa markeringar av Magnus Pettersson även i kommande sammanträden med fullmäktige där debatten har varit förlamande bristfällig på grund av pandemin. Man skyller i alla fall på den farsoten.

Kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, är själv motståndare till fredagsböner i Brunnshallarna men konkretiserar nu sin uppfattning när även han i Sydöstran fördömer Sverigedemokraternas tilltag:

”Detta är inte en anläggning som ska upplåtas för permanent verksamhet, varken politisk eller religiös sådan.

Det är beklagligt att denna situation återigen uppstår, särskilt som Tom Alandhs film ”När världen kom till Ronneby” just har visats. Ronneby lyfts återigen fram som en konfliktyta, även i nationell media.

”Är det så invånarna vill att Ronneby ska synas och uppfattas – då ska man rösta på Sverigedemokraterna”, avslutar Roger Fredriksson.

Ska Sd försöka reparera den politiska skada som nu skett genom det ogenomtänkta utspelet behöver man säkert fler platser än Brunnshallarna för att kampanja för sina ideal.

Nu har kanske SD fått ännu en idé? Det där med torget och första maj…