Militär stoppade fritagning i Ronneby

En rubrik som andas betydande dramatik. Dramatiskt var det naturligtvis eftersom militär kallades in för att stoppa ett fritagningsförsök. Men lugn, händelsen har 127 år på nacken.

Går man tillbaka i tiden med hjälp av tidningslägg, i detta fall rikstidningen Svenska Dagbladet, kan man hitta ett och annat som har med dramatik att göra när det gäller Ronneby.

Jag gör denna publicering för att påvisa att det även förr kunde vara bråkigt i Ronneby. I Tom Alandhs film talas det om ”idyllen som försvann” och det med anledning av rubriker i stil med ”ungdomsgäng löpte amok” och ”storbråk i Ronneby”. Händelser som speglar nutid.

Det tidningsklipp jag i dag publicerar visar en händelse som inträffade i Ronneby på söndagskvällen den 29 juli 1894. Artikeln, med den ovanligt balanserade rubriken ”Ett störande uppträde”, beskriver hur 1 000 (!) personer försökte frita en av polisen gripen stenhuggare. Anledningen till gripandet var att han hade uppträtt berusad.

Beskrivningen av den tusenhövdade folkmassan är också något udda jämfört med dagens sätt att uttrycka sig. Den beskrivs bestå av stenhuggare och slödder från landet.

Polisen räckte inte till varför borgmästare Flensburg kontaktade militären som då fanns på Bredåkra hed. Vid tiotiden anlände 40 man och det räckte för att lugna folkmassan. Men militären stannade kvar och patrullerade i stadens centrum hela natten.

Vid fritagningsförsöket skadades borgmästare Flensburg som blev slagen i huvudet. Även då krossades fönster men inte i samma utsträckning som nu. Så var det med idyllen i Ronneby på sent 1800-tal.

Tidningens sätt att uttrycka sig då – ”Ett störande uppträde” – var betydligt mer balanserat än vad rubriker i dag skildrar.

Dåtid

Nutid