GRATTIS Håkan Hardenberger

Att fylla 60 är fortfarande stort. Trots att mänskligheten blir allt äldre och hundraåringarna fler än någonsin är det ändå något magiskt med att passera denna åldersgräns.

Naturligtvis ska det firas men man kan alltid fira på olika sätt. Mitt kusinbarn Håkan Hardenberger firar med en rasande lång världsturné. Du som kan din klassiska musik vet att Håkan är klassad som världens bästa trumpetare. Han är till och med professor i konsten att hantera sin trumpet.

Foto: Bengt Mauritzson

I likhet med alla andra kulturutövare släpps han nu loss efter nära två års isolering till följd av Pandemin. För Håkans del sammanfaller det med att han nu i höst har fyllt 60 vilket kommer att uppmärksammas med konserter runt om i världen.

Han har inlett med en rad uppskattade konserter i Sverige som nu följs av framträdanden i Wien, Tokyo, Paris för att ta några exempel av många andra platser i världen. Turnén har det korta men sammanfattande namnet – ”GRATTIS”.

Håkan fick en trumpet i julklapp av sin pappa när han var 8 år. Den kostade 100 kronor men byttes snart ut när han börjat undervisas av Bo Nilsson, trumpetare i Malmö Symfoniorkester. Håkan fick greppa en av Nilssons trumpeter, en Vincent Bach, som fick motivationen att glöda och på den vägen är det.

Håkan är professor i trumpet vid Musikhögskolan i Malmö och vid Royal Northern College of Music i Manchester. Dessutom ”artist in Residence vid Philharmonie Dresden.

Flera av nutidens främsta kompositörer internationellt och i Sverige har specialskrivit verk för Håkan Hardenberger. Nyligen fick han en rejäl utmaning av Jörg Widmann, en tysk samtida kompositör som är en av världens mest spelade. Han skrev in både högre och lägre toner än vad Håkan spelat tidigare. Men det gick vägen!

Håkan Hardenberger har blekingska rötter. Hans morfar, Edvin Olsson (bror till min mor) växte upp i Röaby norr om Bräkne-Hoby tillsammans med tolv syskon. Hans föräldrar Mona och Åke växte upp i Skåne.

Vi är många kusiner i Blekinge som utbrister i ett rungande – Grattis Håkan! Njut av musiken och livet. En 60-årsdag kan räcka över flera år.