Jakten på Mittelen – Skånes Mitt

Vi flyr ”skatteparadiset” Ronneby för en dag för att med hjälp av kartor, GPS (Global Positioning System) lokalbefolkning och en stor portion nyfikenhet finna Skånes Mitt, eller som Skåningen uttrycker det – Mittelen.

Jag har hört talas om att Skånes Akademi i samarbete med Höörs kommun har lagt ner ett omfattande arbete för att fastställa den viktiga mittpunkten.

Just Höör har under lång tid ansetts vara Skånes mittpunkt. Men var i Höör, som hela tiden har vuxit i omfattning, skulle den exakta mittpunkten då kunna utses? Dessutom har det inte alls utretts ordentligt. Under lång tid har t ex möllan vid Bosjökloster fått symbolisera mittpunkten.

Det var först när Skånes Akademi 2007 på allvar tog sig an frågan om den viktiga mittpunkten som det började klarna. Folkets aningar kom tämligen snabbt på skam. Då fastställdes det efter noggranna beräkningar av Skånes tyngdpunkt att den borde ligga centralt i Höör.

När jag tagit del av den digra utredningen med efterföljande dokumentation står det att läsa:

”Resterna efter den senmedeltida vattenkvarnen Brännemölla visade sig vara platsen för Skånes absoluta geografiska mittpunkt. Brännemölla norr om Åkersberg, en av fem kvarnar längs med Höörsån, fungerade i början på 1900-talet som Höörs första elverk.”

Bakom Skånska Akademins gedigna undersökningar fanns också ett annat ingångsvärde som var väl så viktigt att balansera.

”Skånes befolkningsmässiga och ekonomiska tyngd ligger i de västra och södra delarna, vilket kan ge en snedvriden bild av landskapet. Genom att framhäva Skånes geografiska tyngdpunkt här vid Brännemölla nyanseras detta något,” anser Skånska Akademin.

Till Höörs samhälle är det lätt att hitta och med den senaste omläggningen av E 22:an är man på plats redan efter en och en halv timme.  Mitt i Höör, höll jag på att säga, ligger anrika Höörs Gästgifwaregård, men ändrar mig snabbt till bästa läge i Höör. Gästgifweriet uppfördes 1692 och är nu efter några års ”ansiktslyftning” i bästa tänkbara form.

För dagen serveras rårakor med rejält skånefläsk vilket innebär att det är knökfullt men med skånskt gemyt blir det en fin upplevelse och paus. Vi intar lunchen tillsammans med en expert på bygden som är beredd att visa oss platsen för Skånes mittpunkt. Lätt som en plätt tänker jag och hugger in på en pannkaka med mycket grädde.

Väl på plats vid Skånes mittpunkt porlar vatten i en finurligt dragen serpentinliknande form. Som kronan på verket ståtar monumentet Mittelen som har skapats av konstnären Lars Ekholm.

Monumentet består av tre delar, i förgrunden möllestenen huggen för ca 150 år sedan av 210 miljoner gammal Höörsandsten , samt skulpturkroppen med solsystemets mitt, solen.

Solen penetrerar portalen den 4 oktober klockan 12 (normaltid) och visar med sin ljusstråle på Skånes mitt.

Ett bra initiativ och en bra tanke blandat med en icke oansenlig portion skånsk humor. En skulptur med känsla för sitt landskap och lokala anknytning.