Alliansens bondfångeri i Ronneby

När jag hör att alliansen i Ronneby, med som vanligt stöd av sverigedemokraterna, vill sänka skatten med tio öre (10) tänker jag på företag som med enkla knep vill sälja en svårsåld vara.

”Svara inom en vecka och du kan få ett armbandsur i present.”

Det är lätt att omsätta alliansens lockrop med tioöringen till ett försök att kanske rädda ett antal röster med ett sådant beprövat bondfångeri. Jag vill tro att Ronnebys befolkning och väljare är klokare än så och därför anser jag att alliansen missbedömer väljarkåren å det grövsta.

Väljarna vet att nämnderna går back med drygt 40 miljoner kronor och att personalkostnaden ska minska med lika mycket. Samma väljare vet att betydande summor krävs för att säkra vård, skola och trygghet. Det är verksamheter som dessutom är lagstadgade och inte kan viftas bort hur som   helst. Ändå påstår alliansens förespråkare att man har ordning på finanserna.

”Skattesänkningen har ett signalvärde”, har kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, sagt och han har också erkänt att sänkningen naturligtvis hänger samman med valet nästa år. Något annat hade gjort lockropet än mer bedrägligt.

Fredriksson har också sagt att man vill ge invånarna något tillbaka. Ja, hur mycket blir det då? Enligt alliansens beräkningar skulle det kunna handla om 200 till 300 kronor mer i börsen om du har en inkomst kring 25 000 kronor i månaden.

Men dessa pengar är redan, när lockropet uttalas på en presskonferens, uppätna av prisökningar. Största slukhålet är el- och bensinpriset som slår rekord. Swedbank har i dagarna visat att prisuppgången på el och drivmedel har ökat månadskostnaden för hushållen med flera hundra kronor i månaden. För de som bor i småhus i södra Sverige har därför boendekostnaden ökat med 1 600 kronor i månaden sedan januari i år.

Alliansen och sverigedemokraterna i Ronneby visar med sin ”skatteåterbäring” närmast ett förakt för väljarna med tanke på rådande prisökningar. Invånarna avstår nog gärna den s k skattesänkningen för att politikerna i stället ska satsa på skola, omsorg och trygghet.

Oppositionsledaren, Magnus Pettersson har inte föreslagit skattehöjning men han anser att 10-öringen är ett slag i ansiktet på välfärdshjältarna som slitit extra hårt under den långa pandemin.

”Ronneby har ett oansvarigt kommunalråd”, säger han vidare.

Jag tycker att det är väldigt milt uttryckt och jag tror definitivt att han har helt rätt när han tror att en skattesänkning är något som kommuninvånarna inte efterfrågar. Jag är tämligen övertygad om att alliansens tokiga utspel om skattesänkning kommer att i stället gynna oppositionen.

Till sist kan jag inte låta bli att kommentera vad centerpartisten Kenneth Michaelsson slapp ur sig när 10-öringens lovsång hade nått takhöjd under presskonferensen. Han sa:

”Skattesatsen ska användas som ett dragspel i den kommande ekonomin.” Jo, enligt Sydöstran sa han så!

När reportern frågade om skatten kan höjas igen om behov uppstår blir det ett jakande svar. Men jag tror inte att centerpartisten behöver tänka på vad som sker efter valet. Då är inte Michaelsson med och styr. Han sitter någonstans och spelar dragspel och tänker på hur en 10-öring kunde förändra hans vardag.