Regionrådet skyr offentligheten

Jag har i ett antal blogginlägg kommenterat Moderaternas långdragna personstrid i Region Blekinge. En strid som bl. a innebar att regionrådet Emma Stjernlöf utestängdes från sin partigrupp och uppdraget som regionråd. Till slut fann Stjernlöf situationen ohållbar och hoppade av sitt uppdrag.

Inte minst har jag av Regionstyrelsens ordförande, Lennarth Förberg m, krävt att han för allmänheten redovisar vad som orsakade och ledde fram till personstriden om Emma Stjernlöf. Hon var ju ändå den i moderatgruppen som samlade överlägset flest personröster i förra valet. En sådan politiker borde väl partiet i stället omhulda.

Jag har riktat kravet till Lennarth Förberg i hans egenskap som ytterst ansvarig som Regionstyrelsens ordförande. Eftersom en förklaring har uteblivit har jag varnat för att personstriden inom Moderaterna men också inom Alliansen kommer att allvarligt påverka regionvalet nästa år. Jag har påstått att det valet redan är förlorat på grund av personstrider och svikna vallöften.

Detta resulterade i att jag den 17 september fick ett mejl från Regionrådet Lernnarth Förberg. Se bild nedan. I detta anklagas jag för att ”okritiskt stämma in i kören att det måste vara dåligt ledarskap hos andra som orsakade att Emma valde att inte vara kvar”.

Av Lennarth Förberg fick jag också ett erbjudande – ”Om du skulle vilja ha lite bättre grund för ditt skrivande, och faktiskt vill ha andra källor än de du verkar ha nu, så är du välkommen att höra av dig.”

Jag svarade honom på följande sätt:

”Ska jag tolka dig så att du skulle vara beredd att berätta om orsaken till det långvariga bråket om Emma Stjernlöf?

Om så är fallet måste du också vara beredd på att jag vid publicering måste ange källan till uppgifterna.

Är du inte det då är en publicering inte heller möjlig och då vill jag inte heller veta något. Min och andras önskan är naturligtvis att du som ansvarig ledare ska berätta och att det ges offentlighet åt uppgifterna.

Jag har i två tidigare blogginlägg berättat att jag inte försvarar Emma Stjernlöf och därmed också angett anledning till detta”.

Svaret från Förberg uteblev och av det drar jag nu slutsatsen, tolv dagar efter mejlväxlingen, att han motsätter sig en publicering. Hans eventuella förklaring kring personstriden skulle således förbli en hemlighet mellan honom och mig. Ett sådant handlande är för mig helt främmande.

Efter att Lennarth Förberg avböjt publicering anklagar han mig nu i stället för att inte hålla mig till sanningen. Han skrev på Facebook att ”Sanningen har ingen plats i din blogg heller”.

När Förberg anser att jag har dåliga källor för mitt tyckande vill jag bara säga följande: Dom källor som legat till grund för mina kommentarer och krav har redan nått offentligheten. Mina källor är nämligen massmedia i Blekinge. Vad jag kräver är att allmänheten får veta sanningen bakom den moderata personstriden och nu också inom alliansen. Ett krav kan väl inte klassas som en osanning?

Jag vill inte heller tro att någon i dag verksam journalist i Blekinge skulle godta att få ta del av regionrådets personliga och hemliga information om vad som egentligen ledde fram till Emma Stjernlöfs fall utan att publicera.

Men visst. Hade jag gått med på Förbergs deal om information off the record, så hade kanske sanningen om moderatkrisen kommit fram. Eftersom han nobbades konstaterar han nu att min blogg inte innehåller någon sanning. Tablå!